TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museum Schloss Colditz (Oflag IV-C)

Museum Schloss Colditz (Oflag IV-C)

Inleiding
Gelegen op zo’n 45 km ten zuiden van Leipzig, in voormalig Oost-Duitsland ligt in de "Zwickauer Mulde"-vallei het slaperige stadje Colditz. Wereldberoemd geworden door zijn indrukwekkende fort boven op een heuvel wat dienst deed als gevangenis voor Geallieerde officieren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog Verschillende films, Tv-series en boeken deden verslag van de talloze, vaak spectaculaire keren, dat er ontsnappingspogingen gedaan werden.

Stukje geschiedenis:
Ooit bedoeld als jaag-lodge door Augustus de Grote werd het kasteel daarna o.a. gebruikt als (psychiatrisch) ziekenhuis. In 1939 zagen de nazi’s in het op de top van de heuvel strategisch gelegen slot als een perfecte plek als gevangenis voor hooggeplaatste buitenlandse officieren. Toen de oorlog uitbrak duurde het niet lang of de eerste Poolse officieren werden hier opgesloten gevolgd door andere Geallieerde officieren.

Dankzij de locatie van het slot, op de rotsheuvel aan de oever van de rivier, en de dikke en hoge muren van het kasteel, was het volgens de nazileiding haast onmogelijk om uit het kasteel te ontsnappen. Het duurde ook niet lang voordat het ultra-goed beveiligde gebouw, inmiddels Oflag IVc genaamd, ingericht voor de meest vluchtgevaarlijke krijgsgevangenen. Veel gevangenen hadden al ergens anders vastgezeten en werden na een mislukte ontsnapping naar het kasteel overgeplaatst.

Ontsnappingen
Ondanks de vrijheid die de gevangen hier kregen en de correcte behandeling werden er honderden ontsnappingspogingen gedaan. Soms lachwekkend zoals de keer dat mannen in vrouwenkleding werden gehesen en dat er aan elkaar geknoopte bed lakens uit het raam werden gedropt. Er werden poppen gemaakt, uniformen in elkaar genaaid en er volgden verschillende verkleedpartijen.

Maar ook zeer spectaculaire ontsnappingen pogingen volgden die soms maandenlange voorbereiding in hielden; zo werd er op zolder van het kasteel een zweefvliegtuig gebouwd om van het dak de vrijheid in te vliegen. Een andere was een gigantische tunnel die jammerlijk door de Duitsers ontdekt werd.

Ondanks speciale officieren die de taak hadden om de verschillende pogingen te coördineren mislukten de meeste pogingen tot uitbraak door uiteenlopende redenen. Meerdere keren werden de gevangenen pas gepakt als zij de grens met een neutraal of nog-niet bezet land wilden oversteken. Dat kwam ook doordat de overgebleven gevangen constant verwarring onder de bewakers bleven kweken.

Museum en bekendheid
De Duitsers namen alle spullen in beslag als er een uitbraakpoging werd verijdeld. Maar het aantal in beslag genomen spullen werd in de jaren zo veel dat de kampcommandant er een klein museum van inrichtte. De basis van het museum dat je heden ten dage kunt bezoeken. Naast originele objecten en uniformen kun je de boeken en films kopen die over Colditz en zijn ontsnappingen zijn gemaakt en geschreven en die het slot wereldwijd bekend hebben gemaakt.

Je kunt ook een tour nemen door het slot om meer te weten te komen over het kasteel en zijn toenmalige bewoners. Tenslotte is er sinds een paar jaar een jeugdherberg gevestigd.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cheapskatetravel
  • Foto's: Museum Schloss Colditz (1), Wim Hilderson (2, 3, 4, 5, 6), Cheapskatetravel (7, 8)

51.130522, 12.807881

Postume onderscheiding voor oorlogsheld die in Colditz menig ontsnapping op touw zette

okt2018

Postume onderscheiding voor oorlogsheld die in Colditz menig ontsnapping op touw zette

Scheepsstoker Wim de Lange hielp mensen ontsnappen uit Slot Colditz maar kreeg daarvoor decennia lang geen erkenning. Woensdag wordt hij postuum onderscheiden.

Lees meer

Het onbekende oorlogsverhaal: KNIL'ers die het erewoord weigerden

aug2018

Het onbekende oorlogsverhaal: KNIL'ers die het erewoord weigerden

In Museum Bronbeek in Arnhem opent morgen een expositie gewijd aan de, veelal Indische, militairen die het erewoord aan Nazi-Duitsland weigerden.

Lees meer

Lees meer (7)