TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voormalige Japanse Marine Hoofdkwartier

Tijdens de Slag om Okinawa (1.4.1945 - 23.6.1945) was hier het ondergrondse hoofdkwartier van het Japanse Keizerlijke Marine gevestigd. Tussen 26 mei en 13 juni 1945 werd er hard gevochten om deze militaire installatie. Op 13 juni 1945 pleegde admiraal Minoru ‘ta en 175 van zijn stafleden zelfmoord om gevangenschap te ontkomen. Voordat ‘ta deze actie ondernam schreef hij zijn afscheidsbericht op de muur van zijn ondergrondse vertrek (foto 4).

Het hoofdkwartier tegenwoordig:
Tegenwoordig is het marine hoofdkwartier toegankelijk voor het grote publiek. Het afscheidsbericht van admiraal Minoru ‘ta is bewaard gebleven, net als de diverse granaatinslagen op de wanden van de ondergrondse gangen. Deze inslagen zijn de stille getuigen van de massa zelfmoordacties van 13 juni 1945. Bij het museum staat een oorlogsmonument die alle Japanse zeelieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen herdenkt.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Wikimedia Commons (1,2) & Flickr (3,4,5)
Lees meer (1)