TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nederlands Oorlogsgraf Gemeentelijke Begraafplaats Zaandam

Op de Gemeentelijke Begraafplaats in Zaandam ligt een graf van een slachtoffer dat is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
Het betreft het graf van:

Soldaat 2-l-1 Lv.R. Leendert van Klaveren, overleden op Schiphol op 10-05-1940.

Leendert van Klaveren werd geboren in Alphen aan de Rijn op 16 september 1910. Hij was als soldaat van het Vrijwillig Landstormkorps Motordienst op Schiphol gestationeerd waar hij was toegevoegd aan 1/2 - II 1 LvR. Militaire Luchtvaart Afdeling.
Even na 04:00 uur in de ochtend van de 10e mei 1940 voerde de Luftwaffe een hevig bombardement uit op Schiphol, het belangrijkste doelwit van een eerste aanvalsgolf door het Duitse Fall Gelb, dat een begin moest maken de bezetting van Nederland. De aanval op de luchthaven duurde nagenoeg twee uur, waarbij ongeveer 600 bommen werden afgeworpen. De Duitsers slaagden er echter niet in de Nederlandse militaire toestellen bij wijze van verrassing te vernietigen. Zij waren eerder op de hoogte gebracht en hadden het luchtruim reeds gekozen.
Leendert van Klaveren sneuvelde bij de eerste aanvalsgolf. Zijn lichaam werd tijdelijk aan de aarde toevertrouwd te Hoofddorp en later herbegraven op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Zuiddijk te Zaandam.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Arjo Eijgelsheim
  • Zaanwiki.nl