TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Franse SAS Parachutisten

Op 8 april 1945 landden 700 Franse SAS parachutisten in de omgeving van Westdorp. Zij werden ingezet bij de grootscheepse operatie "Amherst". Vijftien parachutisten landden in Westdorp, hiervan raakten 4 gewond en 3 kwamen hierbij om het leven.

De namen van de slachtoffers zijn: Serge Levasseur, Albert Le Saux en René Péron.

Achtergrond
Stick 11 (olv 2e Luitenant André Simon en aspirant luitenant Bornhauser) bestaat uit een allegaartje van militairen, met ervaring in eerdere Britse SAS acties en voormalige verzetsmensen uit de buurt van Orleans.

Deze stick vertrekt vanaf Rivenhall (GB) om 20:34 uur en na een paar uur vliegen worden de Franse para’s gedropt op zes kilometer ten zuidwesten van de geplande DZ. De stick is compleet en de containers met spullen worden snel gevonden. De stick verplaats zich in zuidoostelijke richting en in de vroege ochtend bereiken ze een boerderij nabij Westdorp. De officieren Simon en Bornhauser proberen duidelijkheid te krijgen over hun positie en de sergeant (Pierre) Matern regelt de beveiliging rondom de boerderij.. Na enkele minuten komen de twee officieren met een Duitse gevangene terug naar de boerderij. De nabij gelegen brug, met toegang tot Westdorp, wordt verdedigd door ongeveer 20 Duitsers.

Ondertussen alarmeert een boer de Duitsers, die een patrouille vanuit Westdorp uitstuurt in de richting van de boerderij. Sgt Matern geeft bevel om te vuren. De kpl’s Péron en Besnard vuren met hun bren en dwingen de Duitsers dekking te zoeken in een sloot. ALt Bornhauser weet een Duitse officier te doden.

Ter versterking arriveert al gauw een detachement Fallschirmjäger, de gevechten worden heviger en de druk op de Franse para’s groter. Al snel valt de eerste gewonde; sld Usseglio. Hierna worden de kpl’s Le Saux en Péron en de sld Lavasseur gedood. De gewonde kpl Allin en sld Dupuis weten samen met de kpl Guérin te ontsnappen en uiteindelijk stick 13 van Lt André Varnier te bereiken. De overige leden weten ook te ontsnappen behalve de gewonde soldaten Usseglio en Delasalle en de kpl Besnard. Zij worden gevangen genomen en gaan via Borger naar het ziekenhuis in Assen om uiteindelijk op 14 april in het Duitse militair marine ziekenhuis te Wesermünde te belanden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman
  • Foto's: Bert Deelman
  • Achtergrond: Cornelis Reijntjes

Gerelateerde boeken

Operatie Amherst