TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Duitse Telefoonbunker R616 Alkmaar

Deze Duitse telefoonbunker R616 bij het Park Alkmaarder Hout in Alkmaar is uit de Tweede Wereldoorlog.

De bunker, uit 1943, is een bomvrij onderkomen voor de Duitse verbindingsdienst; er zaten een kleine telefooncentrale en een kabelherstelploeg van zes man met materieel in. De bunker was opgetrokken uit gewapend beton van 2 meter dik en was daardoor bestand tegen een directe treffer met een bom van 500 kg. Als camouflage was de bunker voorzien van een bakstenen omhulsel met neppe ramen, waarin kozijnen, gordijntjes en geraniums waren geschilderd. Helaas is dit laatste vrijwel geheel vervaagd.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesofWar.com & J. Bruijns
  • Foto's: Museum Alkmaar '40-'45

52.627062, 4.73925

Bunkermuseum in Alkmaarder Hout vanaf Herdenkingsdag weer open

apr2019

Bunkermuseum in Alkmaarder Hout vanaf Herdenkingsdag weer open

De bunker in de Alkmaarder Hout gaat voor het tweede seizoen open als museum. Nieuw dit jaar is de belichting van de Duitse verdediging van Alkmaar met zijn steunpunten, wapens en troepen. Ook is er aandacht voor huizen en andere gebouwen die de bezetters claimden voor een militaire functie of ter huisvesting van troepen. Toepasselijk genoeg heropent de bunker op 4 mei, Herdenkingsdag.

Lees meer

Telefoonbunker opent museumdeuren op Bevrijdingsdag

mei2018

Telefoonbunker opent museumdeuren op Bevrijdingsdag

De voormalige telefoonbunker in de Alkmaarder Hout, dat de thuisbasis is voor stichting Alkmaar 40-45, zal op 5 mei voor het eerst opengesteld worden voor publiek als museum. Daarna zal het museum tot en met oktober elke eerste zaterdag en elke derde zondag van de maand te bezoeken zijn.

Lees meer