TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nederlands Ereveld Kembang Kuning

Op de Nederlandse oorlogsbegraafplaats Kembang Kuning zijn meer dan 5000 graven, zowel van burgers die omkwamen in de Japanse kampen gedurende de Japanse bezetting van 1942 tot 1945 als van soldaten die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog.

Op de begraafplaats staat het Karel Doorman-monument wat de Slag in de Javazee (27 februari 1942) herdenkt. Op het monument staan 915 namen van marinemannen die stierven op zee tijdens deze slag.

Ook zijn hier graven van de Politionele Acties en de campagne in Nieuw-Guinea.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Henk en Diana de Gouw van Zuylen

Gerelateerde boeken

De Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog deel 2
Schepen van de Koninklijke Marine in W.O. II
Nederlandse oorlogsschepen 1940-1945
De Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog deel 1
De rijzende zon
Zij vochten op de zeven zeeŽn
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 11 januari 2011

Hr. Ms. De Ruyter

Vlak na de Eerste Wereldoorlog ging er een golf van pacifisme door de Nederlandse bevolking en de Nederlandse politiek. De verschrikkingen van het wereldwijde conflict hadden zoveel negatieve indrukken achtergelaten dat de roep om ontwapening steeds luider werd. In 1919 werd zelfs door een aantal politieke partijen in Nederland een voorstel gedaan om onder andere de Koninklijke Marine als militaire organisatie in zijn geheel op te heffen. Hier was geen meerderheid voor in de Tweede Kamer maar de toenmalige minister van marine, mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck, kon de afbouw van de twee Java-klasse kruisers, Java en Sumatra, alleen goedgekeurd krijgen door af te zien van de afbouw van een derde schip van deze klasse, de Celebes. De aanbesteding voor nog drie kruisers werd geannuleerd. De bouw van de Celebes werd stilgelegd en de dertig ton rompmateriaal dat al bewerkt was werd gesloopt.

  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 1 juli 2012

Tameichi Hara, Slag in de Javazee vanuit Japans perspectief

Over de Slag in de Javazee zijn vele Nederlands- en Engelstalige boeken en artikelen verschenen. De enige bekende Japanse beschrijving van deze zeeslag is terug te vinden in het boek ďJapanese Destroyer CaptainĒ van de Japanse marineofficier Tameichi Hara, die de slag meemaakte als commandant van de torpedobootjager Amatsukaze. Het boek ďJapanese Destroyer CaptainĒ, dat in 1961 gepubliceerd werd, is een Engelstalige versie van zijn memoires en wordt gezien als ťťn van de belangrijkste Japanse werken over de oorlog in de Pacific. In het volgende artikel wordt, van hoofdstuk 2 tot en met hoofdstuk 5, de Slag in de Javazee gezien vanuit Japans perspectief zoals die door Hara beschreven is. Het Nederlandse perspectief van deze slag wordt op Go2War2 uitgebreid beschreven in de artikelen ďHr. Ms. De RuyterĒ, "Lichte kruisers van de Java-klasseĒ, ďLichte kruisers van de Tromp-klasseĒ en ďTorpedobootjagers van de Admiralen-klasseĒ. De slagen in Straat Soenda en bij Bawean Eiland, die zich kort na de Slag in Javazee afspeelden en een definitief einde maakten aan het bestaan van de geallieerde vloot in Nederlands Oost-IndiŽ, komen eveneens in deze artikelen aan bod.

Lees meer (47)