TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Auschwitz III (Monowitz)

Dit concentratiekamp leverde dwangarbeiders voor de bouw van het naastgelegen fabriekscomplex, bestaande uit onder andere een productiefaciliteit voor synthetische rubber (buna). Vele gevangenen stierven als gevolg van uitputting of aan verwondingen tijdens de bouwwerkzaamheden. Het kamp was een subkamp van KZ Auschwitz. Het fabriekscomplex is in 1944 vier keer door de USAAF gebombardeerd. Het Rode Leger heeft het kamp op 27 januari 1945 bevrijd.

Het voormalige kampterrein werd na de oorlog bebouwd, waarbij diverse barakken en delen daarvan in gebruik werden genomen als garage, schuur of werkplaats. Enkele van deze barakken zijn bewaard gebleven, hoewel in slechte staat. Ook is er nog een Luftschutzbunker voor de SS te vinden. Op het terrein van het bijbehorende SS-kamp staat een vervallen bakstenen barak die destijds de administratie huisvestte.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Koos Winkelman

Gerelateerde boeken

Fotoverslag Op zoek naar Sporen van Auschwitz-Monowitz

jan2013

Fotoverslag Op zoek naar Sporen van Auschwitz-Monowitz

STIWOT-forumlid Wijnhoven bezocht recent Oswiecim in Polen, waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het beruchte concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevond. Hij maakte meerdere fotoreportages, waaronder de onderstaande van de omgeving en overblijfselen van Auschwitz-Monowitz.

Lees meer

Lees meer (12)