TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Tina Lindeboom

Dit is een monument voor Tina Lindeboom, geboren in Drachten (Nederland), voor haar hulp aan Geallieerde piloten. Het monument ligt voor het Veterans Building in Nevada City.

Tina (Tine, Trijntje) Lindeboom werd geboren in Drachten op 22 maart 1911 als dochter van Eize Jan Lindeboom en Aukje Stienstra. Zij en haar familie (foto 3) emigreerden in 1929 naar de Verenigde Staten toen zij 18 was en vestigden zich in Clearwater, California. In 1936 verhuisde Tina terug naar Nederland, alvorens zij in later dat jaar trouwde met Age William Saverda.

Haar geschiedenis als helper van Geallieerde piloten in het Nationaal archief laat zien dat ze geld en kleding verzamelde voor onderduikers en piloten. Ze liet op zijn minst 3 Amerikaanse piloten onderduiken: Paul Moseley uit Brookfield, Missouri, Marlow B. Olson uit Briston (sic, moet zijn Bristow), Nebraska en James Moulton. Zowel Moseley als Olson waren onderdeel van de 453rd Bomb Group. Moseley verbleef er twee weken, Olson twee dagen en Moulton één dag. Andere namen van piloten die wellicht zijn geholpen zijn niet bekend. De geïdentificeerde piloten werden bij haar gebracht door de volgende personen: J. Zÿlstra (Moseley), P. Blom (Moulton) en Ds. de Groot (Olson).

Tina Lindeboom (foto 4) ging terug naar de Verenigde Staten in 1969. Ze overleed op 6 februari 1984 in San Jacinto, California. Het monument is geplaatst door haar jongere broer, George Lindeboom, woonachtig in Nevada County waar ook het monument is geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bruce Bolinger
  • Foto's: Bruce Bolinger

39.264405, -121.019792