TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument voor de 5 van Greup

Stichting de 5 van Greup heeft een monument geplaatst als herinnering aan 5 mannen van de Greup die op 19 september 1941 werden gefusilleerd voor het helpen van de bemanning van een Wellington bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze bommenwerper werd door Duits afweergeschut geraakt en raakte uit de koers en moest een noodlanding maken op een paar honderd meter afstand van de plaats waar het gedenkteken nu staat.
Landarbeiders en omwonenden snelden toe en hielpen de bemanning aan kleding en voedsel.
Door de Duitse bezetter werden als represaille een aantal van de mannelijke bevolking van de Greup gevangen gezet in Rotterdam, waarvan later deze vijf werden gedood.

Het monument staat op de kruising van de Stougjesdijk en Eerste Kruisweg te Greup, Gemeente Binnenmaas, in de Hoekse Waard.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: B. Pegels, secr. Stichting de 5 van Greup
  • Foto's: Peter van Steenbergen

51.795966, 4.43837

Herdenking 'Vijf van Greup' woensdagavond 19 september

sep2018

Herdenking 'Vijf van Greup' woensdagavond 19 september

Op woensdag 19 september wordt de jaarlijkse herdenking gehouden voor de 'Vijf van Greup'. Belangstellenden voor deze korte dienst worden uitgenodigd om rond 19.00 uur aanwezig te zijn bij het monument op de Greup. 

Lees meer