Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog Bombardement 5 juli 1945 Bisschop de Vetplein Gilze

In de Gemeente Gilze en Rijen is een herinneringsroute gemaakt in herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.
Op een aantal plaatsen is een bordje met beschrijving van wat er gebeurde op die plaats in de Tweede Wereldoorlog.


BOMBARDEMENT 5 JULI 1944 BISSCHOP DE VETPLEIN GILZE

Door een bijna gesloten wolkendek, wordt Gilze zwaar gebombardeerd door de 303. Groep Vliegende Forten in 2 formaties. Ze komen van de basis Molesworth in Engeland. De eerste formatie lost hun bommen van 250 kg om 8.48 uur. De bommen komen terecht op de zuid-westhoek van het vliegveld en Verhoven. Door een voltreffer worden hier al 4 burgers gedood. De tweede formatie lost hun bommen van 250 kg om 8.51 uur. Deze bommen komen allen terecht op de huizen, straten en aangrenzende akkers van Gilze.
Het afweergeschut komt pas laat op gang. Als het gedreun van de bommenwerpers en afweergeschut wegsterft wordt duidelijk wat er is aangericht. Mensen lopen huilend, ontredderd en in paniek rond. De kern van het dorp is zwaar geraakt, overal liggen dakpannen, puin en glas. Vooral op en bij het Plein "De Tip" zijn veel kraters geslagen van wel 5 tot 6 meter diep. Voltreffers hebben bijna twee complete gezinnen gedood, nl. fam. Sikkenga en fam In ít Ven.
De Kerkstraat, Raadhuisstraat, Oranjestraat, Ridderstraat en Versterstraat, het hart van Gilze is een grote ravage. Hulpdiensten uit Tilburg, Rijen en Chaam zijn er om hulp te verlenen.

Ook zijn er nog 7 tijdbommen of blindgangers van 250 kg onschadelijk gemaakt door mensen van het vliegveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Peter van Hoek (1), Heemkring Molenheide (2)
  • www.heemkringmolenheide.nl