TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog Gevangenen in Bosgebied Het Blok in Hulten

In de Gemeente Gilze en Rijen is een herinneringsroute gemaakt in herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.
Op een aantal plaatsen is een bordje met beschrijving van wat er gebeurde op die plaats in de Tweede Wereldoorlog.


GEVANGENEN IN BOSGEBIED HET BLOK

Een bos waar zich veel heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is het bos vrij toegankelijk, maar tijdens de oorlog hoorde het bij het vliegveld. Vlak na de uitbraak van de oorlog in 1940 zijn de bezetters al begonnen met het bouwen van de 10 hangars aan de rand (zuidkant) van Het Blok. Op luchtfotoís van 1 oktober 1940 zijn de hangars al te zien. De hangars stonden op een rij van oost naar west. Ten zuiden van de hangars liep een rolbaan waar ze allemaal aansluiting op hadden. Deze rolbaan gaf weer rechtstreeks aansluiting op de kop van de oostĖwest startbaan.

De rest van de hangars zijn grotendeels heel gebleven tot bijna het einde van de oorlog. Waarschijnlijk door de Duitsers zelf vlak voor Dolle Dinsdag (5 sept. 1944) opgeblazen. Her en der verspreid, waren er in Het Blok ook diverse opslagplaatsen voor munitie. Van verschillende opslagplaatsen zijn nog restanten zichtbaar.
Ook is er nog een overblijfsel van een schuilkelder voor manschappen te vinden in Het Blok.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Peter van Hoek (1, 3, 4, 5), Heemkring Molenheide (2)
  • www.heemkringmolenheide.nl