TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Wassenberghstraat 55 B

Deze kleine koperen gedenkplaten (stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Rosalie Goldsmit-Leviticus, geboren 1887, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 11 december 1942, Auschwitz.
* Jette Goldsmit, geboren 1919, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 11 december 1942, Auschwitz.
* Nephthalie Goldsmit, geboren 1920, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 30 april 1943, Auschwitz.
* Cato Goldsmit, geboren 1922, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 5?? Februari 1943, Auschwitz.

* Jozeph Kroon, geboren 1917, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 30 september 1942, Auschwitz.

Rosalie Leviticus trouwde met Benjamin Goldsmit, die een familiebedrijf had in goud, zilver en uurwerken. Ze kregen 3 kinderen geboren in Delfzijl - Jette, Nephthalie en Cato. Benjamin stierf in 1938 en Rosalie werd de eigenaar van het bedrijf. Het jaar daarop verhuisde ze met het gezin naar dit adres aan de Wassenberghstraat. De producten veranderden naar kleine elektrische apparaten.

In 1940, op 18-jarige leeftijd, verliet het jongste kind Cato het huis om leerling-verpleegster te worden in de Israëlitische Krankzinnigengesticht in Apeldoorn en woonde daar (ook al stond ze nog ingeschreven in Groningen).

Rosalie werd in maart 1942 gedwongen het familiebedrijf te sluiten vanwege nieuwe voorschriften die het zakendoen voor joden verbood. Dat maakte een einde aan het inkomen en de zekerheid van het gezin. Rosalie werd toen lerares voor de Joodse Raad.
Jette stond bekend als accountant, correspondent en boekhouder. Haar broer Nepthalie studeerde handvaardigheid en werd producent van kunsthoorn en kunsthars.

Cato Goldsmit werd op 24 augustus 1942 vanuit Apeldoorn naar Westerbork gebracht. Later werd ze naar Auschwitz gedeporteerd en daar in februari 1943 vermoord. Ze was nog geen 21 jaar oud en werd al omschreven als "een bruikbare kracht".

Drie maanden later, in november, werden Rosalie, Jette en Nephthalie Goldsmit naar Westerbork gebracht. Nephtalie was gescheiden van zijn moeder en zus. Rosalie en Jette werden op 8 december gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze op 11 december werden vermoord. Nephthalie, toen een jonge man van 22, werd op 16 februari 1943 vanuit Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz. Hij overleefde nog 2 maanden tot hij in april werd vermoord.

Jozeph Kroon was boekhouder. Hij woonde aan de Folkingestraat 39a voordat hij in 1941 naar de Wassehberghstraat verhuisde. Hij trouwde in augustus 1942 met Alida Sanders terwijl ze beiden in Westerbork waren. Beiden werden op 30 september 1942 in Auschwitz vermoord.

De zus van Jozeph, Hanna Sara Kroon, en hun ouders, Benjamin Kroon en Rebekka Kroon-ter Berg, woonden in Meppel en werden alle drie vermoord in Auschwitz op 5 november 1942. Zij worden herdacht op een gedenkteken in de Meppel Slotplantsoen.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme) te herdenken. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10 x 10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige woning van (meestal joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken