TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Zeeslag Falklandeilanden van 1914

Dit monument herdenkt de zeeslag van de Falklandeilanden in 1914.

"Ter herinnering aan de slag om de Falklandeilanden die op 8 december 1914 werd uitgevochten, waarbij het Britse squadron Invincible, Inflexible, Carnarvon, Kent, Cornwall, Glasgow, Bristol, Canopus en Macedonië onder bevel van vice-admiraal sir F.C. Doveton Sturdee vernietigde het Duitse squadron onder vice-admiraal Graf von Spee en behoedde daarmee deze kolonie voor verovering door de vijand."

Meer dan 2000 Duitsers verloren het leven of werden gevangengenomen toen de kruisers Scharnhorst, Gneisenau, Nurberg en Leipsig tot zinken werden gebracht, waarbij alleen Dresden ontsnapte en slechts 29 Britse slachtoffers vielen.

De overwinningsfiguur kijkt naar het oosten en kijkt uit over de zee, richting de plaats van de strijd. Ze houdt een palmtak in de ene hand en een bol in de andere. Het werd onthuld in 1927 en wordt beschouwd als 's werelds meest zuidelijke herdenkingsmonument voor de Grote Oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Anthony Ward
  • Foto's: Anthony Ward (1), Anthony (Sharky) Ward (2, 3, 4, 5)

-51.690467, -57.875499