TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Royal Marines

Monument en plaquette bevinden zich op de plaats van de gesloopte Moody Brook Royal Marine Barracks.

Tekst op het gedenkteken:
Ter nagedachtenis aan de Royal Marines die sinds 1765 loyaal hebben gediend op en rond de Falklandeilanden.


Opschrift op aangrenzende plaquette:
"Marines (zoals ze vóór 1802 bekend stonden) landden voor het eerst in januari 1765 op de Falklandeilanden, als onderdeel van de landmeetkundige expeditie van kapitein Byron. Een daaropvolgende expeditie onder leiding van kapitein McBride omvatte 25 mariniers en landde in januari 1766 in Port Egmont, Saunders Island. De graven van degenen die daar stierven liggen dicht bij de ruïnes van de nederzetting.

In 1833 stichtte Groot-Brittannië een nederzetting op East Falkland in Port Louis, die tot 1842 werd bestuurd door een marineofficier, ondersteund door detachementen van de Royal Marines. De nederzetting werd in 1844 verplaatst naar de huidige locatie van Stanley en de Koninklijke Marine speelde hun rol in de ontwikkeling van de nieuwe hoofdstad. In 1864 arriveerde op bevel van de Admiraliteit een detachement Royal Marines om een permanent garnizoen op het land te vormen. Wanneer het detachement niet bezig was met militaire taken, voerde het veel projecten uit voor de regering, zoals de bouw van een nieuwe gevangenis en ‘een goede macadam-weg die over de heuvel aan de achterkant van de stad liep’ (Villiersstraat). Het detachement bleef bestaan ​​tot de oprichting van een civiele politiemacht in 1878.

Sinds het begin van de vorige eeuw dienden Royal Marines aan boord van HM Ships van het South Atlantic Squadron, dat regelmatig Stanley aandeed. Zowel de Slag om de Falklandeilanden in 1914 als de Slag om de River Plate in 1939 brachten hernieuwd contact met de Royal Marines met zich mee, vooral via het detachement op HMS Exeter.

In de naoorlogse jaren bleef de aanwezigheid van de Royal Marines bestaan, op de schepen van de Royal Navy die op het ijs patrouilleerden, waren altijd Royal Marines aan boord (met name de HMS Protector en de HMS Endurance) en tussen 1964 en 1892 handhaafden de Royal Marines een voortdurende aanwezigheid op de eilanden als leden van de Naval Party 8901>
In 1976 werd de ere vrijheid van Stanley toegekend aan de Royal Marines, als waardering voor de nauwe band met de Falklandeilanden gedurende meer dan twee eeuwen.

De gedenkwaardige gebeurtenissen van 1982 verdienen bijzondere erkenning van de Royal Marines die als integraal onderdeel van Operatie Corporate een illustere rol speelden bij het herstellen van de vrijheid voor de bevolking van de Falklandeilanden."

Onthuld op 8 december 1993

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Anthony Ward
  • Foto's: Anthony Ward (1), Anthony (Sharky) Ward (2, 3)

-51.691486, -57.87018