TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Santiago

Fort Santiago is door de Spanjaarden tussen 1589 en 1592 gebouwd.

Fort Santiago in Manilla, zoals Fort Stotsenbergh in Noord-Luzon, was al een militair kamp van het 26e Amerikaanse cavalerieregiment Cavalry, ook bekend als Philippine Scouts. Dit kamp was onder Lt. Moses B. Mohammed, Amerikaans leger. Toen de Japanners de Pearl Harbor in Hawaii aanvielen, vielen de Japanners vervolgens Manilla aan, waarbij ze de meeste gebouwen in de stad Manila bezetten. Fort Santiago werd vervolgens verlaten door de 26e cavalerie Amerikaanse regimentofficieren en mannen. Toen vonden de meesten hun toevlucht in Noord-Luzon en gingen verder als guerrillastrijders. Majoor Edwin Price Ramsey, ook van het 26th Cavalry U.S Regiment, werd ook verspreid vanuit Stotsenbergh en voerde toen net als de rest ook een guerrillaoorlog tegen de Japanners

Tijdens de Japanse bezetting van de Filipijnen werd het fort gebruikt als gevangenis en de ondergrondse gewelven voor martelpraktijken. Het fort werd tijdens de Slag om Manila (3.2.1945 - 3.3.1945) zwaar beschadigd door Amerikaanse artillerievuur.

Het fort tegenwoordig:
Direct na de oorlog is het fort heropgebouwd en het doet tegenwoordig dienst uit als toeristische attractie. Het is mogelijk om de ondergrondse gewelven te bezoeken.

De opgestapelde granaten zijn na de slag om Manila in 1945 door de Japanse troepen achtergelaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)