TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Rabaul

Op de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Rabaul (ook wel bekend als de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Bita Paka) zijn 1114 graven uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan er 495 niet zijn geÔdentificeerd.

De graven zijn bijeengebracht vanuit het omliggende gebied. Een deel van de slachtoffers is omgekomen tijdens de strijd in New Britain en New Ireland, een ander deel is omgekomen in krijgsgevangenkampen of tijdens dwangarbeid. Ook zijn er 32 Australische en Duitse graven uit de Eerste Wereldoorlog hier naar toe gebracht.

Bita Paka War Cemetery ligt eigenlijk veel dichter bij Kokopo en de luchthaven dan bij de spookstad Rabaul. Houd daar rekening mee als u via de luchthaven komt of gaat.

De locatie van de begraafplaats dateert uit de Eerste Wereldoorlog, toen er een radiozender op een nabijgelegen heuvel stond waar om werd gevochten toen de AustraliŽrs aan land kwamen om Rabaul op de Duitsers te veroveren.

Nu valt de begraafplaats onder de verantwoordelijkheid van de Commonwealth War Graves Commission, die het terrein weelderig en goed onderhouden houdt. Over het algemeen is de begraafplaats een botanische oase in New Britain. (Lokale regenval helpt bij het water geven.)

Er zijn hier enkele markeringen voor de slachtoffers van het schip "Montevideo Maru" waarin ongeveer 1054 Australische krijgsgevangenen werden gedood toen het nabij de Filippijnen werd getorpedeerd. De mannen van de Australian Lark Force, die zich in februari 1942 overgaven, werden naar de gevangenisarchipel van het Japanse werkkampenstelsel overgebracht toen een Amerikaanse onderzeeŽr het schip waarop ze reisden van Rabaul tot zinken bracht. (Zie details hier)

De begraafplaats heeft ook grafstenen voor koloniale soldaten uit India en Pakistan, die in de Singapore-campaign door de Japanners werden gevangen genomen.

Zonder auto of taxi is het moeilijk (maar niet onmogelijk) om in Bita Paka te komen Vanaf de hoofdweg is het een lange wandeling van ongeveer 8km. Een lokale bus, misschien nummer 9 (maar check), rijdt langs de begraafplaats vanaf het busstation in het centrum van Kokopo. En de taxi's op de Kokopo Airport kunnen bij de begraafplaats stoppen en bezoekers naar hun hotels rond Blanche Bay brengen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson + Fedor de Vries
  • Foto's: Matthew Stevenson
Lees meer (7)