TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Via Arenula 29

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
* Hier woonde Samuele Leone Della Seta, geboren 1869, gearresteerd op 16 oktober 1943, gedeporteerd naar Auschwitz, vermoord op 23 oktober 1943.
* Hier woonde Giulia De Segni Della Seta, geboren 1872, gearresteerd op 16 oktober 1943, gedeporteerd naar Auschwitz, vermoord op 23 oktober 1943.
* Hier werkte Cesira Calò, geboren in 1925, gearresteerd op 16 oktober 1943, gedeporteerd naar Auschwitz, stierf op een onbekende locatie op een onbekende datum.

Samuele en Giulia Della Seta waren man en vrouw en de 18-jarige Cesira Calò, die in de buurt woonde, werkte in hun huis als huishoudster. Samuele zat in de eetbare oliehandel. Alle drie werden gearresteerd tijdens de grote razzia van 16 oktober 1943 en op 18 oktober werden ze op hetzelfde transport vanuit Rome gezet. Getuigen meldden dat toen Samuele (72 jaar) zijn vrouw probeerde te helpen, een Duitse soldaat hem met een pistool sloeg. Samuele en Giulia kwamen op 23 oktober aan in Auschwitz en werden dezelfde dag vermoord. Cesira's datum en plaats van overlijden zijn onbekend.

Het lijkt erop dat de kinderen van Samuele en Giulia Della Seta (toen volwassenen) al waren ontsnapt. Ze bleven, in de overtuiging dat het goed zou komen als oudere mensen. Cesira's familie had minder geluk: haar ouders en haar 5 broers en zussen werden gearresteerd en allemaal met hetzelfde transport als zij naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand heeft de Holocaust overleefd.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)