TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Raoul Wallenberg Boedapest

Dit monument, bij de Grote Synagoge, herdenkt Raoul Wallenberg, een Zweedse diplomaat die in de Tweede Wereldoorlog het leven redde van duizenden Hongaarse Joden.

Raoul Wallenberg was geboren in 1912. In de Tweede Wereldoorlog was bij als Zweedse diplomaat werkzaam in Budapest, Hongarije. Tussen juli en december 1944 kon hij tienduizenden joden het leven redden door ze een diplomatieke status te geven en ze onderdak te bieden in diplomatieke gebouwen.

Op 17 januari 1945 werd hij gearresteerd door de Sovjets nadat zij de stad hadden veroverd. In maart werd aangegeven dat hij was overleden. Later onderzoek gaf aan dat hij als gevangene in 1947 was geëxecuteerd.

Raoul Wallenberg is na de oorlog veelvuldig geëerd voor zijn werk. Het Yad Vashem-instituut heeft hem de titel "Rechtvaardige onder de Volkeren" gegeven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Flickr