TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Opana Radar Station

Deze witte koepels zoals te zien op de foto's zijn voor satellietcommunicatie, maar staan op de historische locatie van Opana Radar Station. Hier werden op de dag van Thanksgiving 1941 werden meerdere radarantennes geïnstalleerd. Dit kwam nadat de V.S. al vanaf 1939 bezig was geweest met het opzetten van hun Aircraft Warning System. De originele antennes, die er niet meer zijn, waren onderdeel van 6 mobiele radar detectors op O'ahu, waarbij deze antennes eerst bij Schofield Barracks stonden voordat deze verplaatst werden naar Opana, een locatie op grote hoogte boven zeeniveau.

Op 7 december 1941 werd het Opana Radar Station bemand door soldaten Lockard en Elliot, die om 7:02 vliegtuigen detecteerd. De mannen gaven hun waarnemingen door richting Fort Shafter, maar werden meermaals genegeerd, volgens de redenering dat het hierbij om Amerikaanse B-17s ging. Niet veel later volgde de aanval op Pearl Harbor.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Anne Bolijn

Gerelateerde boeken

Zij vochten op de zeven zeeën
Vliegdekschepen
Pearl Harbor
Slagschepen
Vliegkampschepen

21.685556, -158.01