TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos

Deze basiliek in de Vallei van de Doden (of Vallei van de Gevallenen) is uitgehouwen in een granieten berg. De ondergrondse basiliek is groter dan de Sint-Pieterskerk in Rome. De basiliek herdenkt de 40.000 slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog, zowel Nationalisten als Republikeinen, die zijn overgebracht vanuit andere begraafplaatsen en massagraven in Spanje en hier begraven liggen. De namen van de slachtoffers die zijn geïdentificeerd staan in het register.

Dit kruis is het grootste kruis ter wereld met een hoogte van 152,4 meter wat staat op een granieten rug, 150 meter boven de basiliek. Het monument herdenkt de Nationalisten die zijn omgekomen in de Spaanse Burgeroorlog.

Francisco Franco (4 december 1892 – 20 november 1975) was een Spaanse generaal, dictator, en de Caudillo, de militaire en politieke leider, van Spanje van 1939 tot zijn dood in 1975. Hij was meer dan 36 jaar de Spaanse leider. Daarvoor leidde hij de Nationalisten in de Spaanse Burgeroorlog.

Zijn graf lag achter het altaar in de basiliek. Hij was de enige persoon die begraven was in de Valle de los Caídos die niet is omgekomen in de Spaanse Burgeroorlog.

Op 24 oktober 2019 is zijn graf verplaatst naar een andere locatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

40.641829, -4.154107