TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Kasteel Zwanenburcht Kleve

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kasteel Zwanenburcht op 7 oktober 1944 bij een Geallieerde luchtaanval zwaar beschadigd. Een vliegtuig schampte tegen de Zwanentoren en explodeerde. De door de burgers van Kleef gedragen vereniging "BauhŁtte Schwanenburg" zorgde in de jaren 1948 tot 1953 voor een gedeeltelijke wederopbouw van het kasteel.

Op 07-10-1944 schampte een Halifax III van 51 Squadron uit Groot-BrittanniŽ de toren van de Schwanenburg en explodeerde. Dit vliegtuig had nog de volle belading en richtte veel schade aan de Schwanenburg en omgeving.

Het ging om het volgende vliegtuig en bemanning:
51 Squadron, Halifax III NP933 MH-M, FO C.T. COLLYER, Sgt J. GARTLAND, F/O A.G. BRANDON, Sgt W. POLLITT, Sgt E.P.A. STANSFIELD, Sgt L.A POPLE en P/O D.T. DELANEY. T/O.

De soldaten liggen begraven in Reichswald, met uitzondering van Delaney, die gevangen was genomen.

Bij het bombardement op het centrum van Kleve werd het centrum voor een groot gedeelte verwoest en vielen er 526 burgerslachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesofWar & Lennard Bolijn
  • Foto's: Willem Visser