TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Scheepswrak "Yamagiri Maru"

De "Yamagiri Maru" werd in 1938 gebouwd om te dienen als transportschip. De Japanse marine nam beslag op het schip in 1941 en transformeerde het in een militair transportschip voor speciale vracht. De "Kiyosumi Maru" was vooral actief in het vervoer van munitie naar de Salomonseilanden en Caroline-eilanden totdat ze in 1943 door 2 torpedo's, afkomstig van de USS Drum, werd geraakt. De "Yamagiri Maru" werd uiteindelijk tijdens 'operation Hailstone' (17.2.1944 - 18.2.1944) tot zinken gebracht door Amerikaanse duikbommenwerpers. De Japanse verliezen waren enorm: een hele vloot verdween naar de zeebodem.

De "Yamagiri Maru" tegenwoordig:
Dit schip ligt tegenwoordig 33 meter onder de waterspiegel en is dus alleen bereikbaar met een duikuitrusting. Ook is het mogelijk om een gids te nemen.

De scheepswrakken in de Truk Lagoon wateren zijn nog steeds een laatste rustplaats voor honderden omgekomen Japanse matrozen en soldaten. Bij het duiken wordt men geacht aangetroffen menselijke resten en persoonlijke bezittingen met respect te behandelen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)