TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Invasiestrand "Green Beach"

De First Marine Division landde op 26 december 1943 op Cape Gloucester, New Britain als onderdeel van Operation Dexterity. De campagne om het vliegveld te veroveren duurde tot april 1944, hoewel de meeste zware gevechten aan de westkant van het lange eiland in januari al voorbij was.

Op dit strand landde op 26 december 1943 de Colonel William A. Whaling's Combat Team B (1st Marine Division) als onderdeel van Operation Dexterity.

Het 1e bataljon, het First Marine Regiment, nam het vliegveld net na D-Day in. Een aantal intacte vliegtuigen werden buitgemaakt. De aanval werd geleid door C Company, 1ste bataljon, onder bevel van Captain Nikolai Stevenson, die later zei: "We brachten de eerste nacht op het eiland door in een moeras net landinwaarts van de invasiestranden. De kaarten hadden een 'vochtige vlakte' aangegeven. Hier kwamen we samen en marcheerde de jungle uit, waarna we het vliegveld op de Japanners veroverden. We dachten dat dat misschien alles voor ons was op New Britain, maar we bleven daar nog vier maanden. In die vier maanden moesten we eindeloos patrouilleren in de stinkende jungle en leverden we sporadische gevechten in het vreselijke weer."

New Britain Campaign
Op New Britain hadden de mariniers, terwijl ze de Japanners richting Rabaul terugdrongen, te maken met meedogenloze regenbuien en junglecondities aan het oostelijke uiteinde van New Britain.

Militaire historici hebben lang geloofd dat de campagne tegen New Britain een van de meest efficiënte was in de Pacific War, in die zin dat de mariniers al hun doelen bereikten en relatief weinig slachtoffers leden tijdens hun operaties.

Voor achtergrondinformatie over de campagne is hier meer te lezen. Richard Wheeler's "A Special Valor: The U.S. Marines and the Pacific War" heeft een uitstekend hoofdstuk over Cape Gloucester en de campagne in New Britain.

Praktische informatie over hoe u Cape Gloucester kunt bereiken: link.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

-5.505681, 148.34199

Lees meer (1)