TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Invasiestrand "Yellow Beach 1"

Het Combat Team C van kolonel Frisbie landde hier op 26 december 1943 als onderdeel van Operatie Dexterity.

De campagne om West New Britain en het vliegveld bij Cape Gloucester veilig te stellen kende verschillende fasen: de landing, de verovering van het vliegveld, de strijd om Hill 660, maar tijdens dit alles, van 26 december 1943 tot april 1944, voerden de mariniers op de eiland had te maken met onophoudelijke regen. Op een dag tijdens de gevechten viel er naar schatting 16 inch regen op West New Britain.

Het succes van de operatie, uitgevoerd door de First Marine Division, was het succesvol neutraliseren van de Japanse aanwezigheid op het lange eiland en het isoleren van Rabaul tot onbeduidend. Japanse schepen en vliegtuigen konden niet langer de geallieerde aanvoerlijnen in de Salomonseilanden verbieden, en na de campagne op New Britain lag de weg naar de Filippijnen meer open.

Bij het beschrijven van de campagne zei de commandant van C Company, First Marine Regiment, Nikolai Stevenson: "Het was een campagne uit het boekje, in die zin dat we niet veel slachtoffers maakten, we namen het vliegveld in en verspreidden de Japanners. de jungle in. Na de eerste maand op het eiland patrouilleerden we alleen nog maar door de natte, hete, drassige jungle."

C Company en het 1e bataljon, First Marines, namen kort na D-Day het vliegveld in en werden later ingezet rond Mt. Talawe en Iboki Plantation.

Om te landen bij Kaap Gloucester, voerden de mariniers een etappe op Goodenough Island in de D'Entrescasteaux-eilanden, en voerden vervolgens een aanval uit op Finschhafen, voordat ze op 26 december 1943 bij Kaap Gloucester aan land kwamen.

New Britain-campagne
Op New Britain hadden de mariniers te kampen met meedogenloze regen- en oerwoudomstandigheden, terwijl ze de Japanners terugduwden naar Rabaul, aan het oostelijke uiteinde van New Britain.

Militaire historici hebben lang geloofd dat de campagne op New Britain een van de meest efficiënte was in de oorlog in de Stille Oceaan, in die zin dat de mariniers al hun doelen bereikten en relatief weinig slachtoffers leden tijdens hun operaties.

Voor achtergrondinformatie over de campagne, hier is een uittreksel uit de USMC-monografie van luitenant-kolonel Frank Hough over de strijd. Richard Wheeler's A Special Valor: The U.S. Marines and the Pacific War heeft een uitstekend hoofdstuk over Cape Gloucester en de campagne op New Britain.

De luchthaven die het dichtst bij Kaap Gloucester ligt, is Kimbe - Hoskins, waar enkele hotels, resorts en pensions zijn die u, met tijd en geld, naar Kaap Gloucester kunnen brengen, maar reken op een week heen en terug. Het is op dit moment niet bekend of er een pension in Cape Gloucester is dat gasten ontvangt. Maar PNG-burgers in het gebied zijn vrijgevig en gastvrij. Praktische informatie om Cape Gloucester te bereiken vindt u hier

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

-5.490303, 148.503111

Lees meer (4)