TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Grüwwel 1

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
* Oskar Wolff, geboren 1876, gedeporteerd 1941, vermoord in Riga.
* Betti Wolff, geboren Weinberg, geboren 1885, gedeporteerd 1941, vermoord in Riga.
* Otto Wolff, geboren 1909, gedeporteerd, vermoord.
* Erich Wolff, geboren 1912, gedeporteerd, Auschwitz, 4 februari 1944.

Oskar Wolff en Bertha (Betti) Weinberg waren getrouwd en hadden 2 zonen (Otto en Erich, hierboven) en een dochter (Mathilde Abers).

In 1936 vluchtten Otto en Erich Wolff naar Amsterdam. Otto werkte als chemicus, Erich als vertegenwoordiger. In 1939 hielpen ze hun zus Mathilde en haar man om naar Engeland te ontsnappen.

Otto trouwde in januari 1942 met Hildegard Sommer. Een jaar later werd het echtpaar gearresteerd. Hun dochter Gisela werd geboren in Westerbork. Alle drie werden vervolgens naar Theresienstat gedeporteerd en uiteindelijk naar Auschwitz waar Hildegard en Gisela in oktober 1944 werden vermoord en Otto enige tijd later.

Erich werd in 1942 gedeporteerd. Een bron zegt dat zijn sterfdatum in Auschwitz een van de slechts vier Joodse Südlohners is van wie de sterfdatum tijdens de Shoah duidelijk is vastgesteld.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden en dorpen, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.944443, 6.866971