TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Medaillons Plaza Mayor

Op de gebouwen rond het Plaza Mayor zijn medaillons (portretten) van bekende Spanjaarden in de geschiedenis, waaronder Generaal Francisco Franco en Miguel de Unamuno.

Bas-reliëf van Julián Sánchez, door Enrique Orejudo, 1977.

Julián Sánchez, "El Charro" (1774-1832), zowel soldaat als spraakmakende guerrillero tijdens de schiereilandoorlog (Guerra de la Independencia Española).
Samen met Arthur Wellesley (later Lord Wellington) droeg hij bij aan het verdrijven van de napoleontische invasietroepen uit de regio's Ciudad Rodrigo (waar hij begraven ligt) en Salamanca. Zijn tijdgenoten gaven hem de bijnaam "El terror de los franceses".

Locatie: Salamanca, Plaza Mayor, westelijke kant, 5e bas-reliëf van rechts.

Bas-reliëf met Arthur Wellesley, later Lord Wellington, door Fernando Mayoral, 1977.

De vier zijden van de Plaza Mayor tonen ongeveer 70 prominente figuren uit de Spaanse geschiedenis. Arthur Wellesley, opperbevelhebber van het Anglo-Luso-Spaanse leger tijdens de Peninsulaire Oorlog (Guerra de la Independencia Española), versloeg de Napoleontische troepen in de Slag bij Salamanca (Slag bij Arapiles), ten zuiden van Salamanca, op 22 juli 1812.
Locatie: westelijke kant van de Plaza Mayor, 10e bas-reliëf van links.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Jean Claude Grodos
  • Foto's: Wikimedia Commons (1, 2), Alta Falisa (3, 4, 5)

40.965031, -5.664081

Lees meer (1)