TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Via della Reginella 19

Deze Stolpersteine herdenken vier bewoners van Via della Reginella 2, vermoord in Auschwitz.
* Settimio Spagnoletto
* Leone Pavoncello

Settimio Spagnoletto was de zoon van Grazia Perugia en Giuseppe Spagnoletto en echtgenoot van Celestina Di Tivoli. Na zijn arrestatie werd hij vastgehouden in de gevangenis van Rome. Vervolgens werd hij in mei van het kamp Fossoli naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij bij aankomst werd vermoord. Zijn broer, Samuele Spagnoletto, werd het jaar ervoor gearresteerd, gedeporteerd en vermoord in Auschwitz in december 1943.

Leone Pavoncello's dochter Letizia, vertelde zijn verhaal. Leone, de zoon van een rijke familie, werd verliefd op en trouwde met de dochter van een arbeider in Rome. Leone's familie hielp hen niet. Ze kregen 5 kinderen en hij deed ondergeschikt werk terwijl ze in hun enige kamer aan de Via della Reginella woonden. Tijdens de inval van 16 oktober 1943 was Leone aan het werk en zijn vrouw en kinderen wisten gevangenneming te voorkomen. Toen Leone naar huis terugkeerde, vertrokken ze allemaal naar een oud pakhuis in een ander deel van de stad. Op een dag in april gingen Leone en zijn 12-jarige dochter wandelen, ze ver achter hem. Ze zag 2 mannen hem meenemen. "Hanno startte een tremare proprio quel giorno di sessantasette anni fa, quando ho visto portare via papà e non ho potuto fare niente. Niente." ["Mijn handen begonnen die dag 67 jaar geleden te trillen toen ik zag dat papa werd weggenomen en ik kon niets doen. Niets."]

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, inwoners vermoord zijn. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)