TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Belgische Regimenten Geluwe

Het In Memoriam Monument herdenkt de mannen van de 2de Cavaleriedivisie die vielen tijdens de slotdagen van de Achttiendaagse Veldtocht (10 – 28 mei 1940). Zij verdedigde vanaf 25 mei 1940 de frontlijn Dadizele-Geluwe-Wervik en was samengesteld uit restanten van volgende regimenten: 1e Lansiers, 2e Lansiers, 3e Lansiers en 2e Jagers te Paard (cavalerieregimenten op motorfietsen en met pantserwagens), 2e Karabiniers-Wielrijders (infanterieregiment op fietsen), 18e Artillerie (kanonnen 75 mm)

Het 4e Lansiers (op vrachtwagens) werd in Passendale opgesteld. Het Britse 12th Lancers Regiment (op pantserwagens) moest instaan voor de verbinding met de Britten, maar trok zich voortijdig terug op de eigen lijn en werd uiteindelijk bij Ieper en aan het kanaal Komen-Ieper ingezet. In hun sector kwam de Wielrijdersgroep (oudgedienden 1e Gidsen) van de 17e Infanteriedivisie net op tijd postvatten.

Na voorafgaande bombardementen - vooral op Wervik - en beschietingen vielen Duitse divisies in de late namiddag van 25 mei 1940 vanuit de richting Menen de hele frontlijn van de 2e Cavaleriedivisie urenlang zonder succes aan. In de ochtenduren van 26 mei kwamen er nieuwe aanvallen en trok de 2e Cavaleriedivisie zich terug achter de spoorlijn Ieper-Roeselare bij Passendale, waar ze op 27 mei opnieuw zwaar slag leverde. Het Belgisch leger capituleerde op 28 mei 1940.

In Geluwe werden er na de gevechten 36 Belgen, 39 Duitsers en 1 Brit begraven. De beschietingen kostten hier bovendien het leven aan 10 burgers.

Het monument is een ontwerp van de Antwerpse architect Marcel Snoeys en werd in 1956 onthuld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • https://www.wervik.be/toerisme/bezienswaardigheden/monumenten-beelden-gedenktekens

Gerelateerde boeken