TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frans-Afrikaans Oorlogsmonument Nieuwpoort

Het Frans-Afrikaans oorlogsmonument herdenkt de Franse en de Noord-Afrikaanse Frans-koloniale militaire eenheden die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nieuwpoort en omgeving werden ingezet.

Het werd gebouwd met stenen van de in 14-18 stuk geschoten huizen; de emailplaten zijn van Missean Chris. De ingemetste zichtbare urne is gemaakt door Tavares. Het monument werd gezet (uitvoering) door de gemeenschapsschool Nieuwpoort afdeling bouw. De landsurnen die de gronden van de verschillende landen naar Nieuwpoort brachten werden gemaakt door Magda Bouillon. De bronzen kroon op de glazen afdeksteen is een familiestuk van de familie Pelgrim en werd voor dit monument geschonken. De diverse ambassadeurs kregen na het overzetten van hun gronden in de blauwe urne hun eigen urne terug, maar dan gevuld met gronden van de slagvelden van Nieuwpoort.

Het monument is opgedragen aan de Bretoense FM en de "soldats d''outre-mer" (zouaven, spahis, goumiers en tirailleurs). De Belgische urne werd, in 2016, aan de Duitse ambassadeur overhandigd als symbool van Nieuwpoort, vredesstad. Dit was een van de laatste beslissingen van wijlen Burg. R. Crabbe (+2016) kort voor diens overlijden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Erwin Pelgrim (initiatiefnemer)
  • Foto's: Jhonny Bastiaensen (1), Erwin Pelgrim (2, 3, 4, 5)