Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Belgische Graven Oudstrijders Mol

  Op de begraafplaats Erepark Kruisven in Mol liggen een aantal graven van oudstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Tevens liggen hier de graven van voormalige verzetsstrijders en politiek gevangenen. Sommigen van hen hebben de oorlog wel overleeft, sommigen wel.

  Aan het herdenkingsmuur op het park is een glas bevestigd met de namen van de in deportatie overleden politiek gevangenen gegraveerd.

  Ludo van Eeckhout (Ludo van Eck)
  Op deze begraafplaats ligt eveneens Ludo van Eeckhout (ook bekend als Ludo van Eck) (1922-1991). Hoewel Ludo geen oud-strijder is, maar een politiek gevangene, heeft hij ťn zijn kameraad-verzetsstrijders die Dachau ook al dan niet hebben overleeft, op het erepark een laatste rustplaats gekregen.

  Ludo was opgepakt in maart 1944 te Mol voor de deelname aan gewapend verzet en het onderduiken en helpen ontsnappen van Engelse, Canadese en Amerikaanse piloten.
  Werd opgesloten in de gevangenis van Antwerpen (5de sectie), doorgevoerd naar tuchthuis in Bayreuth en van daaruit naar concentratiekamp Dachau. Hij overleefde en heeft de rest van zijn leven gewijd aan het bekend maken van de verschrikkelijke gebeurtenissen in de kampen via boeken en lezingen. Hij ontving de hoogste Amerikaanse onderscheiding, de Medal of Freedom, met een getuigschrift van generaal Eisenhower en een onderscheiding van de Britse Airchief Marshall Tedder.

  Op de herdenkingsmuur staan de vele vrienden en familie van Ludo, zoals Missotten Calixte, (1929-15 juni 1945) die stierf toen hij net gearriveerd was in een ziekenhuis te Brussel.

  Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

  Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerre Mezghrani
  • Foto's: Gerre Mezghrani
  • Zo was het in Dachau, Ludo Van Eck, ISBN 9789022332047