TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Matakana

Matakana War Memorial - opgedragen aan de mannen van dit district die het ultieme offer brachten.

Het Matakana War Memorial bevindt zich bij de ingang van Matakana Village, een klein landelijk dorp in Northland, Nieuw-Zeeland.
-994 Matakana Road, Matakana, North Auckland, Nieuw-Zeeland.
Het gedenkteken, onthuld in december 1919, bestaat uit een grote sokkel
van Oamaru-steen waarop een status van koning George V, de regerende Engelse monarch in 1919, zit. Gebeeldhouwd door William Henry Feldon, is koning George gekleed in volledige militaire regalia, staande bij 'Attentie' als eerbetoon aan de mannen die hun leven verloren tijdens het vechten voor Koning en Land tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Helaas is het gedenkteken al meer dan 75 jaar onderhevig aan een voortdurende reeks van misbruiken, van het beschadigen van de sokkel tot verschillende onthoofdingen van het standbeeld. Deze Facebook-pagina is onze manier om de jaren van ontheiliging een halt toe te roepen en de mana en eerbied terug te geven die het verdient.
Een eenvoudige manier waarop U KUNT HELPEN is om het bewustzijn van de gemeenschap te vergroten door deze pagina te delen en/of te stoppen om bloemen te leggen zoals klaprozen of rozemarijn op speciale dagen zoals ANZAC-dag, wapenstilstandsdag, verjaardagen, Kerstmis, Nieuwjaar enz.

Praat met mensen over de Memorial en de mannen die hun leven hebben opgeofferd, betrek de gemeenschap erbij. Betekenis geven en verbanden leggen.
Scroll door onze TIJDLIJN en lees hun verhalen.

INSCHRIJVING OP HET GEDENKTEKEN:
"Dit monument werd opgericht door openbare inschrijving als dank aan de almachtige God voor vrede en overwinning en ter nagedachtenis aan de mannen van dit district die zijn gesneuveld in de Grote Oorlog 1914 - 1918"

Majoor SC Ashton
SGT M. Vipond
PTE J. Vipond
PTE EC Bruin
PTE WH Braithwaite
PTE W. Birdsall
PTE EJ Ingram
PTE D. Cruickshank
PTE CL Leeds
PTE HJ Rowe
PTE WR Rowe
PTE HB Scott
Chauffeur W.H. Stevens.
Hun plicht is nobel volbracht.
december 1919

Tweede Wereldoorlog
Edward Allan Stanley Collins
Robin Erik. Munford
William Ramsay Bradnam
Mervyn Henry Cotterill
Archibald John Forbes Notman
Richard Edwin Sharp

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

-36.353359, 174.717571