TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Burgerverzet Dieulefit

In 2014 is ter gelegenheid van de 70 jarige viering van de bevrijding van Frankrijk in het stadje Dieulefit in de Drôme Provencale een gedenkteken geplaatst ter herinnering aan het ongewapende burgerverzet gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat naast het Maison de la Ceramique in het Parc de la Baume.

In dit stadje, niet ver van de Vercors, een gebied bekend om het gewapend verzet, zijn in de periode van 1937 tot en met de bevrijding in 1944 door de bevolking van ongeveer 6.000 mensen meer dan 1.600 vluchtelingen opgevangen. In die jaren is er, op basis van en grote stilte en door gemeenschappelijke waarden van tolerantie, erkenning van vrijheid van kennis en denken alsmede solidariteit, geen enkele vluchteling gevangen genomen, gedeporteerd of geëxecuteerd.

Omdat onder de vluchtelingen ook en groot aantal Joden waren, hebben in Dieulefit 9 personen de door Yad Vashem uitgereikte erkenning van 'Rechtvaardigen onder de Volkeren' ontvangen.
Het monument is gemaakt door de van origine Tjechische kunstenaar Ivan Theimer, die hier vanaf 1970 opvang kreeg na de inval van de Sovjets in Tsjecho-Slowakije.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

44.5242, 5.0664