Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

"De Graanlift"

Tussen 17 en 22 september 1942 is er verschrikkelijk hard gevochten om deze graanlift. Elke verdieping en elke kamer werd het toneel van keiharde man-tegen-mangevechten. De graanlift werd uiteindelijk door de Duitsers veroverd.

De graanlift tegenwoordig:
Het complex is niet toegankelijk voor het grote publiek. Wel staat er een monument voor de matrozen en mariniers die hier heldhaftig strijd hebben geleverd tegen een superieure vijand. Bovenop het gebouw zijn de volgende woorden te lezen:

"Soldatenstad en Heldenstad op de bres voor de wereld en de arbeid".

Op de witte wand achter het mariniersmonument staat een deel van een gedicht van Robert Rozjdestvenski. Ook is er een plaquette, bevestigd op diezelfde wand en luidt:

"In de dagen van de slag om Stalingrad was de graanlift de plaats van verbitterde gevechten met de fascistische agressors. Standvastig en dapper vochten hier matrozen, mariniers en artilleristen van de 35e en 36e Garde-Jagerdivisies, de 10e Zelfstandige Jager- en de 154e Marinebrigade, het 271e Regiment, de 10e NKVD-Jagerdivisie en het 502e Jacht-Antitankartillerieregiment. Bijzondere hardnekkigheid, standvastigheid en massale heldhaftigheid toonden hier de Noordelijke Zee-matrozen van de 92e en Siberische troepen van de 42e Zelfstandige Jagerbrigades."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken