TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Gedenkplaats Laura

Laura - hel op de berg van de leisteen

Tussen September 1943 en April 1945 bestond het onderdeel van het concentratiekamp Buchenwald onder de codenaam "Laura" in Schmiedebach in de bergen van de leisteen. Nadat het PeenemŁnde leger research centre door geallieerde zwaar luchtaanvallen getroffen was, verhuisde de legerleiding de wapenproductie in afgelegen gebieden en ondergrond. Gevangenen van Buchenwald moest het systeem van de tunnel in de voormalige leisteen steengroeve "Oertelsbruch" uit breiden en bouwen van een ondergrondse fabriek voor zuurstof, bedoeld voor het testen van de A4-raket Ė later bekend onder de benaming van de propaganda V2 (Vergeltungswaffe 2 Ė Vernietegingswapen 2).
De gebouwen van de aangrenzende boerderij van de steengroeve werden gebruikt als accommodatie voor meer dan 2600 gedetineerden. Ze kwamen uit meer dan tien landen, vooral Frankrijk, Polen, Nederland, de voormalige Sovjet-Unie, ItaliŽ en BelgiŽ. Onder onmenselijke omstandigheden werden ze gedwongen tot dwangarbeid aan hun volledige uitputting. De ruwe pit werk en mishandeling door de bewakers veel slachtoffers geŽist. Ten minste 560 mannen zijn omgekomen in Laura. Op de ochtend van 13 April 1945 evacueerde de SS het kamp. Bijna alle gedetineerden waren weg, versneld naar het concentratiekamp Dachau in de buurt van MŁnchen verplaatst. Alleen een paar invaliden bleef op Laura en werden bevrijd door het Amerikaanse leger de dezelfde dag.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

50.490437, 11.47262