TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Garden of Remembrance Burgess Hill

Het oorlogsmonument Burgess Hill bevindt zich in de herdenkingstuin, in het stadscentrum, tegenover de kerk van Sint-Jan de Evangelist.

De stenen basis van een bronzen beeld van St. George toont de 145 namen van degenen die gesneuveld zijn in WO1 en een toewijding aan hen. Deze panelen waren oorspronkelijk gegraveerd in zwarte letters, maar zijn sindsdien vervangen door bronzen platen.

De toewijding luidt:

"Dit monument is opgericht door de inwoners van Burgess Hill om hun dankbaarheid te herdenken aan al diegenen die hun koning en land hebben gediend in de Grote Oorlog, 1914-1918, en vooral aan de geëerde nagedachtenis van degenen wier namen hier zijn opgenomen, die vertrokken van deze plaats en niet meer terug keerden."

Hieronder is een uitgebreidere toewijding, te lezen:

"Opnieuw opgedragen in 1972 aan al diegenen die hun leven hebben gegeven door de jaren heen zodat we in vrede zouden kunnen leven."

Het monument onthuld op 11 november 1923 door kolonel C H M Hitchens en werd op dezelfde dag van de wapenstilstand ingewijd door dominee FG Beddard. Het werd opnieuw ingewijd in 1972.

Dit standbeeld en de tuin zelf zijn ontworpen door Walter Tower, terwijl Norman en Burt alles behalve de St. George-figuur bovenop de pilaar bouwden, die werd gebeeldhouwd door William Gough.

Achter en naast het bronzen beeldje staan ​​nog twee gedenktekens, in de vorm van granieten platen. Deze werden in 1995 opgericht ter nagedachtenis aan degenen die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog en de conflicten daarna. Momenteel staan ​​er 89 die zijn omgekomen in WW2 en 1 in de Falklands-oorlog in 1982.

De toewijding aan de kop van de stenen luidt:

"Ze hebben het hoogste offer gebracht in de conflicten van 1939-1945 en later."

In deze herdenkingstuin worden in totaal 235 mensen herdacht. Hiervan zijn twee namen, die van bijzonder belang zijn in de geschiedenis van Groot-Brittannië, Vincent Waterfall, 2e luitenant in het Royal Flying Corps en zijn waarnemer, Charles Bayly. Ze werden neergeschoten boven België tijdens een verkenningsmissie en werden de eerste Britse vliegtuigbemanning die verloren ging in de Grote Oorlog. Ze zijn begraven in de Doornikse Gemeentelijke Begraafplaats Allied Extension, Tournai, Henegouwen, België.

In de afgelopen jaren is er een gedenksteen in de tuin geplaatst ter nagedachtenis aan Arthur Ghislain-Patiny, een Belg, die op 24-jarige leeftijd naar Groot-Brittannië kwam om ons te helpen bij onze inspanningen in WW2, door zich bij de RAF aan te sluiten. Helaas stortte zijn spitfire neer in het Greenlands-veld, Burgess Hill, terwijl hij betrokken was bij een vriendelijk luchtgevecht. Zijn lichaam werd gerepatrieerd en werd begraven op een begraafplaats in Buzet, Floreffe, België.

Er is ook een plaat ter nagedachtenis aan de dieren die aan de zijde van de mens hebben gevochten.

De toewijding luidt:

"In liefdevolle dankbaarheid voor de honden, paarden en duiven van Sussex die ook dienden."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Claire
  • Foto's: Claire