TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Broome International Airport

Dit vliegveld werd op 3 maart 1942 door Japanse vliegtuigen aangevallen. De aanval kostte het leven van 35 tot 40 mensen, waaronder oorlogsvluchtelingen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

De Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog deel 2
  • Artikel door Peter Kimenai
  • Geplaatst op 10 januari 2010

Japanse luchtaanval op Broome

Na de Japanse aanval op Pearl Harbor, op 7 december 1941, brak ook in het Verre Oosten de Tweede Wereldoorlog uit. In de eerste maanden van 1942 rukten de Japanners steeds verder op in AziŽ. De geallieerden konden niet voorkomen dat delen van China en Europese en Amerikaanse koloniŽn bezet werden door de keizerlijke Japanse troepen die werden ondersteund door hun efficiŽnte luchtmacht en marine. Eind februari 1942 was de verwachting dat de Japanners binnen een week Java zouden aanvallen. De Japanners wilden Java, net als de rest van Nederlands Oost-IndiŽ, onder controle krijgen omdat zij de aardolie, die in de Nederlandse kolonie gewonnen en verwerkt werd, hard nodig hadden om hun oorlogsmachine draaiende te houden. De verwachting werd bewaarheid toen in de nacht van 27 op 28 februari tijdens de Slag in de Javazee de Koninklijke Marine haar zwaarste verliezen leed en schout-bij-nacht Karel Doorman met zijn eskader ten onder ging. Alle belangrijke Nederlandse oorlogsschepen gingen hierbij verloren waaronder Doormans vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter.