TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Saur-Tombe Hoogte

Deze heuvel is het hoogste punt van de Donetsk Rug (277.9m) en was tijdens de Tweede Wereldoorlog getuige van ťťn van de zwaarste gevechten aan het oost-front. In 1941 werd de heuvel veroverd door het Duitse 6e leger, dat hier een hoofdkwartier vestigde. Om en op de heuvel werden fortificaties gebouwd van het Miousfront. Op 28 augustus 1943 begon de bestorming van de heuvel door de 96e Garde-Geweer Divisie. De volgende dag was de top bijna veroverd, toen het Duitse leger een felle tegenaanval lanceerde en de Sovjets weer de heuvel afdreef. Uiteindelijk werd de heuvel in de morgen van 31 augustus veroverd door het Rode Leger. 23.238 Sovjet soldaten en officieren waren in drie dagen tijd weggevaagd voor de verovering van deze heuvel. De Duitse verliezen zijn niet bekend.

Het monumentencomplex:

Tegenwoordig is de heuvel een plaats waar verdriet en heldenmoed samen gaan. Bovenop de heuvel is een 36 meter hoge obelisk van bewapend beton. Binnen deze obelisk is een ruimte van militaire glorie. Hier worden fotokopiŽn van kranten (uitgaves over de gevechten om het Miousfront) en portretten van deelnemers van de bestorming tentoongesteld. Verder staan hier een aantal sculpturen ter ere van de Sovjet infanteristen, artilleriesten en piloten, die hier het leven hebben gelaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)