Massagraven Russische Soldaten & Tankmonument

In deze massagraven rusten 70 (waarvan 63 onbekende) soldaten en officieren van het 1ste Tankleger, die tijdens de slag om Kalatsj (26 juli - 10 augustus 1942) zijn omgekomen. Een paar meter van de graven vandaan staat een IS-2 zware tank en ook is hier het restant van een neergestorte PE-2 bommenwerper te bezichtigen. Er zijn 2 plaquettes die de bezoeker de nodige informatie verschaffen. De tekst op de eerste plaquette luidt:

"Hier, in de grote bocht van de Don, vochten in de zomer van 1942 de soldaten van het 1e Tankleger heldhaftig. Met gevaar voor eigen leven hielden ze de pantserspeerpunt van het 6e Duitse Leger tegen en deden ze het doodbloeden, waarmee ze het plan van Hitler om de Don over te steken en Stalingrad binnen te dringen verijdelden.
Stalingrad hield stand en overwon.
Bij de slag blonken de 13e, 23e en 28e Tankkorpsen, de 131e en 399e Jagerdivisie en de 158e Zelfstandige Tankbrigade uit.
Roem en eeuwige nagedachtenis voor de tankers!"


En op de tweede plaquette:

"De zware tank 'IS'
Geplaatst ter ere van de gevallen soldaten van het 1e Tankleger (de 13e, 23e en 28e Tankkorpsen, de 158e Zelfstandige Zware Tankbrigade, de 131e Jagerdivisie, twee luchtdoelartillerieregimenten en een antitankartillerieregiment), die in juli 1942 een tegenstoot uitdeelden aan de troepen van het 6e Leger van de fascisten, na dit leger een maand te hebben opgehouden.
Het gedenkteken werd 50 jaar na de slag om Stalingrad geplaatst, op 22 december 1992, op initiatief van de volgende deelnemers aan deze slag: A.V. Kozlov, I.S. Artamonova en S.I. Jakovleva, met medewerking van N.A. Goerbenko, V.S. Kamysjanova, V.I. Nogina en V.N. Sjevtsjenko."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Auke de Vlieger

Gerelateerde boeken