TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Massagraven Russische Soldaten & Tankmonument

In deze massagraven rusten 70 (waarvan 63 onbekende) soldaten en officieren van het 1ste Tankleger, die tijdens de slag om Kalatsj (26 juli - 10 augustus 1942) zijn omgekomen. Een paar meter van de graven vandaan staat een IS-2 zware tank en ook is hier het restant van een neergestorte PE-2 bommenwerper te bezichtigen. Er zijn 2 plaquettes die de bezoeker de nodige informatie verschaffen. De tekst op de eerste plaquette luidt:

"Hier, in de grote bocht van de Don, vochten in de zomer van 1942 de soldaten van het 1e Tankleger heldhaftig. Met gevaar voor eigen leven hielden ze de pantserspeerpunt van het 6e Duitse Leger tegen en deden ze het doodbloeden, waarmee ze het plan van Hitler om de Don over te steken en Stalingrad binnen te dringen verijdelden.
Stalingrad hield stand en overwon.
Bij de slag blonken de 13e, 23e en 28e Tankkorpsen, de 131e en 399e Jagerdivisie en de 158e Zelfstandige Tankbrigade uit.
Roem en eeuwige nagedachtenis voor de tankers!"


En op de tweede plaquette:

"De zware tank 'IS'
Geplaatst ter ere van de gevallen soldaten van het 1e Tankleger (de 13e, 23e en 28e Tankkorpsen, de 158e Zelfstandige Zware Tankbrigade, de 131e Jagerdivisie, twee luchtdoelartillerieregimenten en een antitankartillerieregiment), die in juli 1942 een tegenstoot uitdeelden aan de troepen van het 6e Leger van de fascisten, na dit leger een maand te hebben opgehouden.
Het gedenkteken werd 50 jaar na de slag om Stalingrad geplaatst, op 22 december 1992, op initiatief van de volgende deelnemers aan deze slag: A.V. Kozlov, I.S. Artamonova en S.I. Jakovleva, met medewerking van N.A. Goerbenko, V.S. Kamysjanova, V.I. Nogina en V.N. Sjevtsjenko."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Auke de Vlieger

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 12 september 2005

Slag om Stalingrad

Dat de Duitsers de Sovjet-Unie zouden binnenvallen stond voor Adolf Hitler al lange tijd vast. Voor hem betekende oprukken naar het oosten Lebensraum voor de Duitsers. Hitler had dit idee in zijn politieke geschrift Mein Kampf al beschreven. In zijn ogen was Duitsland overbevolkt en had het volk meer land nodig. Het Lebensraum wilde hij in Polen en de Sovjet-Unie vinden. De Bolschewisten waren zijn aartsvijand, en hij zag de Sovjet-Unie daarom ook als een belangrijker doel dan Groot-BrittanniŽ. De Duitsers verloren de slag om Groot-BrittanniŽ, maar toch openden zij een nieuw front in het Oosten. Deze tweefronten-oorlog zou Duitsland later fataal worden.

  • Artikel door Kaj Metz
  • Geplaatst op 8 oktober 2011

Zware tank IS-serie

De IS (Iosif Stalin - 'Joseph' is de verengelsing van 'Iosif') zware tank serie was het antwoord van de Sovjets op de nieuwe generatie Duitse tanks aan het front in 1944, zoals de Tiger I, de Panther en de Tiger II tank. Tussen 1943 en 1945 werden drie verschillende varianten in deze serie (IS-1, IS-2 en IS-3) ontworpen en gefabriceerd. In tegenstelling tot de IS-1 en IS-2 is de IS-3 nooit aan het front ingezet tegen het Duitse leger.