TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Aarhus

Deze gedenkplaten bevinden zich binnen en buiten het hoofdgebouw van Aarhus.

Op 31 oktober 1944 bombardeerden 25 muggen van 140 Wing Royal Air Force (RAF) van de 2e Tactical Air Force het Gestapo-hoofdkwartier aan de Universiteit van Aarhus, residentiehallen 4 en 5.

In 1944 vormde de Gestapo een grote bedreiging voor de Deense verzetsbeweging in Jutland en daarom deed het verzet een beroep op de Royal Air Force om de archieven van de Gestapo in de woonhallen te bombarderen.

Uiteindelijk werd besloten dat de aanval zou plaatsvinden in vier golven, met een tussentijd van ongeveer een minuut: de eerste golven zouden regelmatige bommen dragen om de gebouwen met de Gestapo-kantoren open te blazen, terwijl de laatste golven zouden aanvallen met brandbommen om te maximaliseren de schade aan de Gestapo-archieven. De bommen zouden ontploffen met een vertraging van elf seconden nadat ze waren gevallen, om het risico te beperken dat ze de daaropvolgende golven bommenwerpers zouden beschadigen. Er werd ook besloten dat het zou plaatsvinden op een werkdag, tussen 11.30 en 12.00 uur, aangezien er op dit moment weinig Deense gevangenen in de kantoren zouden worden vastgehouden, omdat de meesten van hen naar hun cellen elders zouden worden begeleid op de campus voor de lunch, terwijl de meerderheid van de Gestapo-medewerkers om 12.00 uur aanwezig zou zijn en zich zou voorbereiden op de lunchpauze

Hoewel het bombardement nauwkeurig was, de slaapzalen 4 en 5 vernietigden en de Langelandsgade-kazerne aanzienlijke schade toebrachten, kwamen een paar bommen van hun doelwit af. Met name werd het hoofdgebouw van de universiteit, dat op het moment van het bombardement in aanbouw was, per ongeluk getroffen door een bom die op de een of andere manier de hallen van het gebouw had kunnen overslaan, waarbij ongeveer tien leden van de bouwploeg omkwamen en de chef gewond raakten. architect, CF Møller. De meeste Gestapo-archieven, waaronder veel van de dossiers over het Deense verzet, werden bij de aanval vernietigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Michelle Braganza
  • Foto's: Michelle Braganza

Gerelateerde boeken

Hitler - Vergelding 1936-1945
Hitlers moordenaars
Discipelen van de duivel
De verhoren
Encyclopedie van de Holocaust
Hitler - Hoogmoed 1889-1936

56.170723, 10.199937