TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort McHenry National Monument and Historic Shrine

Fort McHenry is een Amerikaans kustfort. Het is vooral bekend om zijn rol in de oorlog van 1812, toen het met succes Baltimore Harbor verdedigde tegen een aanval van de Britse marine op 13–14 september 1814. Tijdens de oorlog van 1812 een Amerikaanse stormvlag, 17 bij 25 voet (5,2m × 7,6m), werd tijdens het bombardement over Fort McHenry gevlogen. Het werd vroeg in de ochtend van 14 september 1814 vervangen door een grotere Amerikaanse garnizoensvlag, 30 bij 42 voet (9,1m x 12,8m). De grotere vlag betekende een Amerikaanse overwinning op de Britten in de Slag om Baltimore. De aanblik van de vlag inspireerde Francis Scott Key tot het schrijven van het gedicht "Defence of Fort M'Henry" dat later op de melodie "To Anacreon in Heaven" werd gezet en bekend werd als "The Star Spangled Banner", het volkslied van de Verenigde Staten.
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog diende het gebied waar Fort McHenry zit als een militaire gevangenis, die zowel Zuidelijke soldaten opsloot als een groot aantal politieke figuren uit Maryland die ervan werden verdacht Zuidelijke sympathisanten te zijn.
In 1917 gebruikte het Amerikaanse leger de locatie om het Amerikaanse General Hospital No. 2 op te richten voor de terugkeer van gewonde veteranen uit de Eerste Wereldoorlog. Het was het grootste militaire ziekenhuis in de Verenigde Staten met meer dan 100 tijdelijke gebouwen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het fort dienst als trainingscentrum van de kustwacht voor vuurleiding en havenbescherming.

Britse kanonskogel
Deze kanonskogel werd door de Britten afgeschoten op Fort McHenry tijdens de beschieting op 13 en 14 september 1814.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

39.263387, -76.579928