TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Oldenzijlsterweg 11

Hier woonde:

Jan Huizingh
geboren in 1923
gearresteerd op 25 april 1944
vermoord op 8 juni 1944 in Rheinhausen (D)

Tijdens de oorlog weigert Jan zich te melden voor de Arbeitseinsatz. Hij duikt onder bij zijn ouders. Dit gaat lang goed. Maar op 25 april 1944 gaat het toch mis voor Jan. Nadat een aantal militairen terugkeren van de grootscheepse razzia in Bedum-Middelstum, treffen ze per toeval Jan op de fiets aan. Jan weet niet te ontkomen. Na een aantal rake klappen brengen de soldaten hem naar de SD-villa te Roodeschool, waarna hij naar Groningen wordt overgebracht.
Vanuit het Huis van Bewaring schrijft Jan een brief naar zijn ouders waarin hij vraagt om kleren, geld en een pen. Hij spreekt zijn ouders moed in: ‘Zo is het leven nu eenmaal voorspoed en tegenspoed. Maar ik zal mij er wel doorheen zien te krijgen. De Heere zal met mij zijn in de uren van droefheid.’ In dezelfde brief spreekt Jan al van een mogelijke doortocht naar Duitsland.
Jan komt via Kamp Amersfoort terecht in het Lager Feldstrasse te Rheinhausen, Duitsland. De omstandigheden in het kamp zijn slecht, maar Jan blijft optimistisch. Tegen zijn barakgenoot Jaap Matthijs zegt hij: ‘we zijn hier [Amersfoort] doorgekomen en zullen in Duitschland ook wel weer geholpen en bewaard worden.’ Het mag niet baten: Jan krijgt al gauw difterie en overlijdt op 8 juni 1944. Zijn vriend Jaap brengt het slechte nieuws aan de familie: ‘Dan heb ik hierbij de treurige plicht te vervullen, u te moeten berichten, dat Jan Huizingh ongeveer twee weken geleden aan diphteritus is overleden...’

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)