TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingskruis Verzetsstrijder Septon

Tekst op het monument:
op deze plaats Pierre Dambois
stierf voor het vaderland
4 september 1944

Pierre Dambois was een jonge officier van de staf van zone V van het Geheime Belgische Leger. Hij was een van de initiatiefnemers van de vele droppingen in dit gebied gedurende April - September 1944.

Tijdens deze droppingen zijn ook SAS-eenheden mee gekomen, Een groep hiervan stuitte op weg naar PETITE-SOMME, niet ver van het kasteel, op een groep Wit-Russen (VLASSOV), aanhangers van de Duitsers. luitenant DAMBOIS, die ongewapend voor de groep parachutisten liep, werd tegengehouden, terwijl de SAS-parachutisten verrast dekking zochten van bebost kreupelhout.

Luitenant Dambois raakte ernstig gewond, waarbij hij gevangen is genomen en voor verhoor meegenomen in een huis in Septon. Dit is waar het verzet, gewaarschuwd door SAS-parachutisten, de Russen in een hinderlaag lokte.

Later werd vernomen dat luitenant Dambois ter plaatse op de plaats van zijn arrestatie was afgemaakt. Zijn lichaam werd twee dagen later, verborgen achter een heg, gevonden door een jonge boer, Het lichaam was volledig naakt, zijn schoenen en burgerkleding waren hem afgenomen: zijn borst was doorzeefd met machinepistool kogels.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

50.3459242, 5.3990275