TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschiedenis

De staf van het regiment had een ondersteunende functie en bestond organiek uit ongeveer 126 man verdeeld over een commandogroep, een vaandelwacht, een ordonnansgroep, een regimentspatrouille, een verbindingsafdeling, een geneeskundige groep, een administratieve groep, een specialistengroep, een korpstrein en een goederentrein. De treinen verzorgden het vervoer van het ondersteunende materiaal van het regiment, uiteenlopend van administratie/archief tot munitie voor de troep. In de praktijk was de bezetting meestal kleiner.

Commandopost

De staf was gelegerd in het achterland, soms kilometers achter de frontlijn. De commandant had een plek in zijn commandopost waar hij telefonisch en via ordonnansen in verbinding stond met de bataljons van het regiment. Op zijn beurt was hij in contact met de hogere echelons teneinde de bevelvoering te kunnen stroomlijnen. daarin had de verbindingsafdeling een belangrijke rol.

Hulpverbandplaats

De hulpverbandplaats van het regiment lag aan de Pottumsestraat/ Broekdijk nummer 9; minder dan 500 meter achter de liniedijk.

Definitielijst

regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

Kaderlijst

Grid Lijst
       
NaamRangRol
Hotz, G.D.E.J.Res. luitenant-kolonel der infanterieCommandant
Ierland, L.C. vanHulpaalmoezenierGeestelijke verzorging
Boer, de, R.J. ds.Reserve-veldpredikerGeestelijke verzorging
Oussoren, ds. J.Reserve-veldpredikerGeestelijke verzorging
Tolsma, A.Kapitein der infanterieAdjudant
Wortman, dr. A.D.L.Res. officier van gezondheid der 1e klasseRegimentsarts
Franx, J.G.Res. 1e luitenant der infanterieGasofficier

Externe documenten