TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Crash van een Dornier 217 bij Rosmalen
  • Artikel door Ad Hermens
  • Geplaatst op 5 april 2021

Crash van een Dornier 217 bij Rosmalen

In de nacht van 11 op 12 maart 1943 stortte een vliegtuig neer bij Rosmalen. Ad Hermens, toen 10 jaar, woonde in de buurt. De interesse in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had zorgde er na de oorlog voor dat hij in de jaren '80 onderzoek ging doen naar het neergestorte vliegtuig. Dit is niet alleen zijn verhaal, maar ook dat van de bemanning van deze Duitse bommenwerper.

George Wilson's Slag om Meijel
  • Artikel door Jeroen Koppes
  • Geplaatst op 7 maart 2021

George Wilson's Slag om Meijel

George Wilson diende in het 7th Battalion, Seaforth Highlanders, 15th (Scottish) Infantry Division. In oktober 1944 was zijn divisie betrokken bij de bevrijding van Tilburg. Na die bevrijding werd het naar het oosten gestuurd, naar De Peel. Op 27 oktober lanceerden Duitse troepen een tegenaanval. De 15th Scottish Division werd vanuit Tilburg gestuurd om te helpen bij het afslaan van deze aanval. Dit is waar George Wilson het verhaal oppikt.

Ad (91) gebruikte zijn dagboek uit 1944 nog één keer voor een boek over de oorlog in Rosmalen

12mrt

Ad (91) gebruikte zijn dagboek uit 1944 nog één keer voor een boek over de oorlog in Rosmalen

ROSMALEN - Wat hij in de laatste maanden van de oorlog met eigen ogen in Rosmalen zag, maakte diepe indruk op de nu 91-jarige Ad Hermens. Zijn herinneringen aan de gebeurtenissen tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 staan in zijn geheugen gegrift.

Lees meer

Een Schot met een handtekening van Göring

mrt2021

Een Schot met een handtekening van Göring

Onderstaande orginele tekst en handtekening van de latere Rijksmaarschalk Hermann Göring op karton werd gevonden door George Wilson, van het 7th Battalion, Seaforth Highlanders, 15th (Scottish) Infantry Division, in 1945 in Kiel, Duitsland. Wilson raapte het op uit het puin omdat hij een bekende handtekening zag. De bijbehorende foto was reeds verwijderd. Hij zou het mee terugnemen naar Schotland en het 40 jaar later aan Ad Hermens uit Geldrop schenken.

Lees meer

Als aandenken aan een Poolse krijgsgevangene

dec2020

Als aandenken aan een Poolse krijgsgevangene

Na pamiatke od polskiego jenca wojennego – Als aandenken aan een Poolse krijgsgevangene, dat is wat Luitenant Franciszek Bodzioch aan mevrouw Woerdeman schreef op 11 maart 1942. Dwars er overheen een stempel met Geprüft Oflag II E 15. Het kaartje was door de censuur heen gekomen.

Lees meer

Foto's rond de bevrijding van Rosmalen

dec2020

Foto's rond de bevrijding van Rosmalen

De bevrijding Rosmalen is al ruim beschreven in mijn boeken: Rosmalen in de vuurlinie 1944-1945 (1994) en Luchtoorlog boven Rosmalen 1940-1945 (2004). Ondanks al deze informatie werden na bijna 75 jaar toch nog drie unieke foto’s van de bevrijding ontdekt. Schrijver dezer heeft er minstens een nacht van wakker gelegen. In die periode direct na de bevrijding bezaten maar weinig inwoners een fototoestel en film was schaars en prijzig. Vele geallieerde troepen te Rosmalen zagen ook deze twee vernielde Duitse tanks. In archieven van de troepen waren ook geen opnamen te vinden. Veel van mijn leeftijdsgenoten zijn niet meer onder ons en ben ik aangewezen op mijn geheugen. Gelukkig was er een lange periode na de bevrijding geen school en was er veel tijd om te spelen en in de omgeving rond te hangen. Het gehele gebied was voor mij een grote speelplaats en je kende ieder boompje en struikje. De Duitse Rode Kruistrein en natuurlijk deze Duitse tanks die voor ons, vooral de jongens, een gewild speeltuig waren. Wij spraken over tanks, maar vernamen later dat het een kanon op een rupsvoertuig was, zonder draaibare koepel.

Lees meer

Sinterklaas, Kerstmis en Oude Jaar 1944 met de geallieerde troepen in de regio

jan2020

Sinterklaas, Kerstmis en Oude Jaar 1944 met de geallieerde troepen in de regio

Vier Engelse soldaten verhalen hun belevenissen in het krantje van No. 6 Command Workshop REME te Geldrop 1944. Locatie café Bakermans op het Bogardeind te Geldrop (een zekere nog onbekende Marie vulde dit verhaal later aan).

Lees meer

Wie was Veldmaarschalk Bernard Montgomery die in 1945 te Geldrop verbleef

dec2019

Wie was Veldmaarschalk Bernard Montgomery die in 1945 te Geldrop verbleef

Veldmaarschalk B. Montgomery vestigde zijn hoofdkwartier van de 21ste Legergroep 1945 te Geldrop. de schrijver beperkt zich in deze column tot het verblijf van Veldmaarschalk B. Montgomery te Geldrop.

Lees meer

Nederlands-Amerikaanse parachutist sneuvelt in Nuenen voor onze vrijheid

nov2019

Nederlands-Amerikaanse parachutist sneuvelt in Nuenen voor onze vrijheid

Robert (Bob) van Klinken, 101st Airborne Divisie, E- Compagnie, bazookaschutter, nam deel aan de verkenning op 19 september 1944 te Geldrop en Mierlo. Hij sneuvelde te Nuenen, een dag later, op 20 september 1944.

Lees meer

Belevenissen met twee USA 101 Airbornes en een Schot tijdens Market Garden

okt2019

Belevenissen met twee USA 101 Airbornes en een Schot tijdens Market Garden

In Rosmalen gebeurde tijdens Market Garden nog een extra gebeurtenis die uniek is in Nederland. In de nacht van 17 op 18 september werd ons gezin rond 4 uur gewekt door extra geluiden en geschreeuw vanaf het station en de spoorlijn. Onze slaap was al niet zo best door alles wat er gebeurde de voorbije dag in de lucht. Omdat alles donker was, was er vanuit mijn slaapkamerdakkapel niet veel te ontwaren. Toen ik beneden kwam was ons café geheel vol gestroomd met Duitse soldaten die erg in paniek waren. Op de spoorlijn bij het station stond een lange Duitse trein met grote witte vlakken en een rood kruis op de daken van de wagons. Hij stond vanaf Seinwachtershuis 23, waar nu de Burgemeester Woltersstraat is, tot bijna aan de overweg in de Weidestraat. Het waren 15 personen- en 2 goederenwagons. De Duitsers, die beseften dat ze hier nooit meer verder zouden komen. Ze begonnen de inboedel, deels voedsel en medicijnen, uit de trein bij ons binnen te dragen. Al gauw vernamen we dat het sabotage betrof. De stoomlocomotief was verdwenen in de richting Oss.

Lees meer

Bezettingstijd in het klooster Bethanie te Mierlo

sep2019

Bezettingstijd in het klooster Bethanie te Mierlo

De boeren offerden brood en de burgers jam, citaat uit het dagboek van Eerw. Zr. Egidia. Wij hielpen hongerige rijken en misdeelde armen; we hielpen zieken en gevangenen, ontvluchten mannen uit Duitsland, onderduikers, joden, enz. in het concentratie kamp Vught werd door de gevangenen ontzettend honger geleden. Door bemiddeling van mevrouw Van Beuningen-Fentener van Vlissingen kon het lot van deze mensen wat werden verzacht. In het geheim deden wij aan deze actie mee. Elke veertien dagen gaven wij bij de vertrouwde boeren briefjes af waarop stond: Gelieve morgen onze lijdende medeburgers te gedenken en dan offerden de boeren brood en de burgers jam, gort en havermout. Elke maand konden wij drie kisten wegsturen. De goede vaderlanders die kwamen de lading hier ophalen en de lege kisten weer thuis brengen.

Lees meer

Het Duitse kanon op de Eindhovenseweg, Geldrop - September 1944

jul2019

Het Duitse kanon op de Eindhovenseweg, Geldrop - September 1944

Els Heuvelink vertelt: ik heb in mij jeugdjaren, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, als redelijk onbezorgd ervaren. Gezegd moet worden dat mijn moeder een erg flinke vrouw was, die nooit enige angst heeft getoond. Het weerzien van mijn eigen tekening haalt een belangrijke herinnering naar boven. Op een dag ontdekte mijn vader dat alle dikke bomen langs onze straat in Geldrop een band van springstof om de stam hadden. Er kwamen zwetende, sjokkende, in plaats van marcherende, soldaten langs. De sirenes begonnen te loeien en wij moesten snel de kelder in. Buiten hoorden we de Duitse officieren brullend bevelen geven. Het was een vreselijk geschreeuw dat maar aanhield. Mijn vader hield het op een gegeven ogenblik niet meer uit en is stiekem en heel voorzichtig gaan kijken. Even later kwam hij struikelend de kelder weer in om te vertellen dat er twee kanonnen tussen de eikenbosjes naast ons huis stonden, gericht op Eindhoven en... op ons huis!

Lees meer

Schuildkelderdrama september 1944

jul2019

Schuildkelderdrama september 1944

Mierlo: Jan en Martien Vorstermans, Brandevoort E 14, (1944 resp. 10 en 17 jaar) vertellen in 1994 (deels in dialect): Dinsdags zijn de Amerikanen (101 USA Airborne) hier geweest. Dat waren verkenners. Die waren hier en zijn later richting Mierlo-Hout gegaan. 's-Avonds hebben ze zich weer terug getrokken en wij dachten: We zijn bevrijd. De meiskes van de familie Sloots kwamen nog met de vlag gelopen om de bevrijders te verwelkomen. 's-Anderdaags waren de Amerikanen weer verdwenen en zaten de Duitsers weer hier. Dat is gewoon efkes een wisseling geweest.

Lees meer

Scouting en Edelsmit tijdens de Tweede Wereldoorlog

jun2019

Scouting en Edelsmit tijdens de Tweede Wereldoorlog

Geldrop De scouting was door de bezetter in de oorlog ook verboden. Toch werden er in het geheim bijeenkomsten georganiseerd. Tonnie van Stratum uit Geldrop was een fervent scoutingman en bracht het zelfs tot hopman. Ook hij ging door en ging zelfs kamperen maar dan niet in uniform. Eens op een nacht hadden ze een kamp in Lierop en waren 's-nachts getuige van een vliegtuigcrash. Ze waren er als eerste bij, maar er was niemand meer te redden. Schrijver dezer ontdekte dat het de Britse Wellington BJ 603 van het 156 RAF Squadron van piloot P/O C.F. Taylor en zijn crew betrof. Direct na de crash toen de Duitsers nog niet aanwezig waren zag Tonnie kans om snel wat aluminium te pakken. Tonnie was toen als hobby edelsmid en dat materiaal kwam hem dus goed van pas. Hij maakte later van de materialen speldjes en een armband en zelfs een zakmes en een haarkam. Toen de bevrijders er waren bleken dit gewilde souvenirs te zijn. Tonnie ontving als ruilobject de fel begeerde Engelse sigaretten er voor in de plaats. Schrijver dezer kwam later in contact met de zus van navigator Sgt. W.R. Morris. Hij kon haar gelukkig maken met zo’n speldje. Voor haar een tastbaar aandenken van haar broer en al die jonge mannen de omkwamen voor onze vrijheid.

Lees meer

Koffie en Vergeltungswaffen

mei2019

Koffie en Vergeltungswaffen

De koffie eerst zelf proeven! Mevr. Drieka van Duijnhoven-Vlemmix. Het Broek, D 31, Mierlo vertelt in 2008: Mierlo 1940: We woonden op Luchen. Er waren 4 kinderen, drie zoons een dochter. Broer Sjaak was op dat moment onder de wapenen in het westen van ons land. We hadden een schuilkelder bij Van der Linden. Wij gebruikten hiervoor het hout van de schob (afdak aan de boerderij voor karren enz.) en hadden er stropakken in gelegd. Op vrijdag 10 mei werd de Broekse Brug door ons leger opgeblazen en er waren op die dag veel vliegtuigen in de lucht, maar nog geen Duitser te zien. Een groep Nederlandse militairen vroeg om onderdak. Wij stuurden ze naar het huisje van de brugwerkers. Dit was nog ingericht en het beddengoed zelfs aanwezig. Ze overnachtten daar maar 's-morgens waren ze verdwenen richting Mariaheide. Zondagmorgen eerste Pinksterdag zagen we aan de overkant van het Eindhovens Kanaal plotseling de Duitsers. Ze installeerden zich met dertig man in onze schuur. De Duitsers trokken over de Nieuwe Brug die nog niet aangesloten was. Ook een jongen van Jan Klomp ging de brug over. We gingen koffie zetten voor de Duitse soldaten, maar we moesten eerst zelf proeven! Ze vertrouwden ons niet helemaal. Er vertrokken 20 Duitse verkenners richting Geldrop. Ze waren erg hoffelijk en gaven burgers op hun pad voorrang.

Lees meer

Geldrop en Rosmalen in 1939

mei2019

Geldrop en Rosmalen in 1939

Het was niet altijd kommer en kwel in de oorlogsjaren en er waren zodoende wel eens wat komische gebeurtenissen waarom nog eens goed gelachen kon worden. Het volgende verhaal, geschreven door Ad Hermens, vond plaats bij de brug over het Eindhovense Kanaal te Geldrop in 1939.

Lees meer

De luchtoorlog in 1942

mei2019

De luchtoorlog in 1942

In de oorlogsjaren die aan de bevrijding vooraf gingen werden wij in Nederland en zeker in Brabant iedere nacht wakker gehouden door de geallieerde nachtelijke bombardement vluchten naar Duitsland en uren later de retourvlucht. De Duitse afweer haalde veel toestellen neer met of zonder bommenlading. De crashes die het gevolg ervan waren vonden willekeurig plaats in de wijken en soms gelukkig het gros op het land of in de bossen. Vele slachtoffers bij de bemanningen en de burgers. Ad Hermens deed veel onderzoek en zal in de loop van het jaar enkele crashes te Geldrop-Mierlo en Rosmalen beschrijven. In Rosmalen was hij er zelf ooggetuige van en had veel slapeloze nachten. Nooit zal hij en vele anderen het eentonige gebrom, gemend met ontploffende luchtdoel granaten, vergeten. Als kind dacht je altijd dat zo’n toestel op eigen huis zou vallen...

Lees meer

Tijdens luchtlandingen 'den boer op' om melk te halen

apr2019

Tijdens luchtlandingen 'den boer op' om melk te halen

‘Amateur-historicus’ Ad Hermens (1932) is een wandelende encyclopedie waar het gaat om de Tweede Wereldoorlog in Geldrop en Mierlo, en maakte als kind zelf de oorlog mee in zijn geboortedorp Rosmalen. Elke maand schreef hij voor Middenstandsbelangen over de oorlog. Afwisselend tappend uit zijn brede onderzoek naar de oorlog in deze regio, en zijn persoonlijke herinneringen. TracesOfWar.nl publiceert het nu met zijn toestemming.

Lees meer

Boeken

  • Rosmalen in de vuurlinie
  • Luchtaanvallen op Eindhoven en Philips
  • Luchtoorlog boven Rosmalen 1940-1945
  • Vliegtuigramp in de Panbossen
  • RAF Lancaster 779 en de zilveren armband
  • Geldrop en Mierlo tijdens WO-II 1940-1945
  • Voortijdige gliderlandingen in de Meijerij van 's-Hertogenbosch
  • Voortijdige gliderlandingen in de Nederlandse- en Belgische Kempen
  • Verhalen achter de graven op het Brits Militair Kerkhof te Mierlo
  • Zo zag ik operatie Market Garden