TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zesde pamflet van Die Weisse Rose (02-1943)

  Hieronder weergegeven is een Nederlandse vertaling van het zesde pamflet dat verspreid werd door de Duitse studentenverzetsgroep die Weisse Rose. Dit pamflet is in februari 1943 opgesteld door Kurt Huber. Correcties werden aangebracht door Hans Scholl en Alexander Schmorell. Dit was het laatste pamflet van die Weisse Rose. Hans en Sophie Scholl werden opgepakt terwijl ze dit document verspreidden in de Universiteit van München. Samen met Christoph Probst werden ze op 22 februari 1943 ter dood veroordeeld door het Duitse Volksgerichtshof. De executie vond diezelfde dag nog plaats. Kurt Huber was professor aan de Ludwig-Maximilians-Universität en werd, net als Alexander Schmorell, op 13 juli 1943 geëxecuteerd.


  Studentes! Studenten!

  Geschokt aanschouwt ons volk de ondergang van de mannen van Stalingrad. Driehonderdduizend Duitse mannen zijn door de geniale strategie van de korporaal uit de vorige Grote Oorlog zin- en roekeloos de dood en het verderf ingedreven. Führer, dank daarvoor!

  Het gist in het Duitse volk: willen we het lot van onze legers blijven toevertrouwen aan een dilettant? Willen we de rest van onze Duitse jeugd opofferen aan de laagste machtsinstincten van een partijkliek? Dat nooit! De dag van de afrekening is aangebroken, de afrekening van de Duitse jeugd met de meest verfoeilijke tyrannis die ons volk ooit heeft moeten dulden. In naam van het hele Duitse volk eisen wij van Adolf Hitlers staat onze persoonlijke vrijheid terug, het kostbaarste goed van de Duitsers, dat hij ons op een verachtelijke manier afhandig heeft gemaakt.

  Wij zijn opgegroeid in een staat van meedogenloze kneveling van elke vrije meningsuiting. Hitlerjugend, SA en SS hebben ons in de vruchtbaarste jaren van ons leven proberen te uniformeren, te revolutioneren, te narcotiseren. ‘Wereldbeschouwelijke scholing’ heette de verachtelijke methode om het ontluikende zelfstandig denken en zelfstandig oordelen te smoren in een nevel van holle frasen. Een ongekend duivelse en tegelijk geborneerde selectie van leidinggevende elite maakt van haar toekomstige partijbonzen op de burchten van de Duitse Orde goddeloze, schaamteloze en gewetenloze uitbuiters en moordenaars, blinde, stupide volgelingen van de Führer. Het zou hun goed van pas komen wanneer wij, ‘arbeiders van de geest’, ons voor het karretje van deze nieuwe elite lieten spannen. Frontstrijders worden door de studentenleiders en aspirant-gouwleiders als schooljongens op hun nummer gezet, gouwleiders onteren de studentes met hun geile grappen. Duitse studenten op de universiteit van München hebben een waardig antwoord gegeven op de bezoedeling van hun eer, Duitse studenten hebben het voor hun vrouwelijke studiegenoten opgenomen en volgehouden… Dat is een eerste succes in de strijd voor vrije zelfbeschikking, zonder welke geen geestelijke waarden kunnen worden gecreëerd. Onze dank gaat uit naar de dappere studentes en studenten, die het lichtende voorbeeld hebben gegeven!

  Wij kennen slechts één devies: Strijd tegen de partij! Weg uit de partijorganisaties, waar ze ons politiek monddood willen houden! Weg uit de collegezalen van de lage en hoge SS-ers en de hielenlikkers van de partij! Ons gaat het om ware vriendschap en geestelijke vrijheid! Geen dreigement kan ons afschrikken, ook niet het sluiten van universiteiten. Het enige wat telt, is ons aller strijd voor de toekomst, voor onze vrijheid en onze eer in een zich van zijn morele verantwoordelijkheid bewust staatsbestel.

  Vrijheid en eer! Tien jaar lang hebben Hitler en consorten die twee prachtige woorden op een walgelijke manier uitgeknepen, misbruikt en verdraaid zoals alleen dilettanten dat kunnen die de hoogste waarden van een natie voor de zwijnen werpen. Wat vrijheid en eer voor hen betekenen, dat hebben ze genoegzaam laten zien in de tien jaar van vernietiging van alle materiële en geestelijke vrijheid, van alle zedelijke substantie van het Duitse volk. Ook de ogen van de domste Duitser zijn geopend door het verschrikkelijke bloedbad dat ze in naam van de vrijheid en de eer van de Duitse natie in heel Europa hebben aangericht en nog elke dag aanrichten. De Duitse naam blijft voor altijd geschonden als de Duitse jeugd niet eindelijk in opstand komt, tegelijkertijd wraak neemt en boete doet, haar pijnigers vermorzelt en een nieuw intellectueel Europa opbouwt. Studentes! Studenten! Het Duitse volk kijkt naar ons! Van ons verwacht het, net als in 1813 het breken van de macht van Napoleon, nu in 1943 het breken van de nationaal-socialistische terreur door de macht van de geest. In het oosten staan de Beresina en Stalingrad in lichterlaaie, de doden van Stalingrad rekenen op ons!

  Ons volk staat op tegen de onderwerpingen van Europa door het nationaal-socialisme, in een nieuwe gelovige doorbraak van vrijheid en eer.

  Zie ook:
  - Eerste pamflet van Die Weisse Rose
  - Tweede pamflet van Die Weisse Rose
  - Derde pamflet van Die Weisse Rose
  - Vierde pamflet van Die Weisse Rose
  - Vijfde pamflet van Die Weisse Rose

  Definitielijst

  Führer
  Duits woord voor leider. Hitler was gedurende zijn machtsperiode de führer van nazi-Duitsland.
  nationaal-socialisme
  Een door Hitler opgestelde politieke ideologie, die gebaseerd was op de superioriteit van het Germaanse ras, het leidersprincipe en een fel nationalisme dat gevoed werd door de harde Vrede van Versailles. Het Nationaal-socialisme was anti-democratisch en racistisch. De leer werd uitgewerkt in Mein Kampf en georganiseerd in de NSDAP. Het Nationaal-socialisme vormde van 1933-1945 het fundament van het totalitaire Hitler-Duitsland.
  socialisme
  Politieke ideologie die streeft naar geen of geringe klassenverschillen. Produktiemiddelen zijn in handen van de staat. Ontstaan als reactie op het kapitalisme. Karl Marx probeerde het socialisme wetenschappelijk te onderbouwen.

  Afbeeldingen

  Hans en Sophie Scholl en Christoph Probst, alledrie door de nazi's geëxecuteerd vanwege hun activiteiten voor verzetsgroep Die Weisse Rose.

  Bronnen

  SCHOLL, I., De Witte Roos, Amsterdam, Ambo, 2005.

  De vertalingen van deze pamfletten zijn overgenomen met toestemming van Liepman AG Literary Agency in Zürich, uitgeverij Ambo-Anthos in Amsterdam en Gerrit Bussink, de vertaler van de pamfletten.