TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inleiding

    De 1. Kavallerie-Division ontstond voor het eerst in Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog werd binnen de Reichswehr de 1. (Reichswehr) Kavallerie-Division samengesteld met een 1. Kavallerie-Brigade, later aangevuld met een 2. Kavallerie-Brigade. In april 1936 werd de divisie weer opgeheven en werd het Kavallerie-Kommando Insterburg ingesteld binnen Wehrkreis I. Hieruit werd in 1937 de Stab, 1. Kavallerie-Brigade gevormd en in 1939 uitgebouwd tot 1. Kavallerie-Division. Op 28 november 1941 werd de 1. Kavallerie-Division omgevormd tot de 24. Panzer-Division.

    Definitielijst

    Brigade
    Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
    divisie
    Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
    Eerste Wereldoorlog
    Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. Italië en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
    Reichswehr
    Duitse leger in de tijd van de Weimarrepubliek.

    Geschiedenis 1. Kavallerie-Division


    1. Kavallerie-Division op de Afsluitdijk, mei 1940 Bron: Bundesarchiv

    Na de Duitse eenwording tot het Duitse Keizerrijk vanaf 1871 werd de Deutsches Heer dusdanig georganiseerd dat in vredestijd dit leger opgedeeld was in 25 korpsen die elk bestonden uit twee divisies. Elke divisie had standaard in haar midden een cavalerie brigade bestaande uit twee regimenten. Deze brigades droegen hetzelfde nummer als dat van de divisie. Zo had de 1. Division in haar midden de 1. Kavallerie-Brigade enzovoorts. Toen in augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werden de cavalerie onderdelen teruggetrokken uit de vooroorlogse organisatie om nieuwe cavalerie divisies te formeren. Tegelijkertijd werden de bestaande divisies omgevormd tot infanterie divisies. De 66 regimenten, verdeeld over 33 brigades werden opnieuw ingericht. Hier werden elf cavalerie divisies uit gegenereerd, waaronder de 1. Kavallerie-Division. De overgebleven 22 cavalerie brigades werden opgesplitst en de regimenten werden toebedeeld aan infanterie divisies als divisie cavalerie. De 1. Kavallerie-Division werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ingezet aan het Oostfront. Vanaf 1914 was de divisie betrokken bij de gevechten in Oostpruissen tot het vanaf 6 januari 1915 kustwacht betrok in noord Koerland. Dit bleef de divisie doen tot 22 augustus 1917. Van oktober tot 10 maart 1918 bracht de divisie door in reserve om daarna als politiemacht door te brengen in Livonia en Estland. In mei 1918 werd de divisie verplaatst naar Oekraïne en nam daar deel aan de bezettingsmacht van de Oekraïne. Hier bleef de divisie tot 29 januari 1919, waarna de divisie werd opgeheven.[1][2][3]

    1. (Reichsheer) Kavallerie-Division (mobilisatie 1914):
    1. Kavallerie-Brigade
    Kürassier-Regiment „Graf Wrangel" (Ostpreussisches) Nr. 3
    Dragoner-Regiment „Prinz Albrecht von Preussen" (Litthauisches) Nr. 1
    2. Kavallerie-Brigade
    Ulanen-Regiment (Litthauisches) Nr. 12
    Jäger Regiment zu Pferde Nr. 9
    41. Kavallerie-Brigade
    Kürassier-Regiment „Herzog Friedrich Eugen von Württemberg" (Westpreussisches) Nr. 5
    Ulanen-Regiment „von Schmidt" (1. Pommersches) Nr. 4
    Reitende Abteilung, Feldartillerie-Regiment „Prinz August von Preußen" (1. Litthauisches) Nr. 1
    MG-Abteilung Nr. 5
    Pionier-Abteilung

    1. Kavallerie-Division (4 maart 1918):
    Leib-Husaren-Brigade
    1. Leib-Husaren-Regiment Nr. 1
    2. Leib-Husaren-Regiment „Königin Viktoria von Preußen" Nr. 2
    2. Kavallerie-Brigade
    Ulanen-Regiment (Litthauisches) Nr. 12
    Jäger Regiment zu Pferde Nr. 9
    18. Kavallerie-Brigade
    Kürassier-Regiment „Graf Wrangel" (Ostpreußisches) Nr. 3
    Dragoner-Regiment „Prinz Albrecht von Preußen" (Litthauisches) Nr. 1
    1. Radfahr-Kompanie/Pommersches Jäger-Bataillon „Fürst Bismarck" Nr. 2
    2. Radfahr-Kompanie/Pommersches Jäger-Bataillon „Fürst Bismarck" Nr. 2
    Reitende Abteilung, Feldartillerie-Regiment „Prinz August von Preußen" (1. Litthauisches) Nr. 1
    Reitende Abteilung, 1. Westpreußisches Feldartillerie-Regiment Nr. 35
    Kavallerie-Pionier-Abteilung Nr. 1

    Bevelhebbers:

    Generalleutnant Hermann Brecht (2 augustus 1914)

    Generalleutnant Hans von Heuduck (3 september 1916)

    Generalmajor Anton von der Schulenburg (27 januari 1918)


    Na de Eerste Wereldoorlog werden, in overeenstemming met het Verdrag van Versailles (Artikel 180 Lid III), binnen de nieuw te vormen Reichswehr, totaal acht Reiter-Regimenten opgesteld, verdeeld over drie Kavallerie-Divisionen. De eenheden werden met ingang van 18 december 1919 operationeel. De 1. (Reichswehr) Kavallerie-Division, werd samengesteld uit het 1., 2., 3., 4., 5. en 6. (Preussisches) Reiter-Regiment. De Swadrons 2 en 3 van het 1. (Preussisches) Reiter-Regiment waren gestationeerd in Insterburg en vormen als zodanig de voorlopers van het latere Reiter-Regiment 1. Het 2. (Preussisches) Reiter-Regiment opereerde vanuit Osterode en Allenstein, in dezelfde provincie als Angerburg, waar het latere 2. Reiter-Regiment werd geplaatst. Binnen de 1. (Reichswehr) Kavallerie-Division werd een 1. Kavallerie-Brigade geformeerd, bestaande uit het 1. (Preussisches) Reiter-Regiment, 2. (Preussisches) Reiter-Regiment en 3. (Preussisches) Reiter-Regiment. De beide eerste Reiter regimenten zouden de basis gaan vormen voor de later 1. Kavallerie-Brigade en de 1. Kavallerie-Division die bij de formatie van de nieuwe Wehrmacht gingen ontstaan. Vanaf april 1934 werden het 4., 5. en 6. (Preussisches) Reiter-Regiment ingedeeld onder een 2. Kavallerie-Brigade.


    Reichswehr Kavallerie Bron: Bundesarchiv, Bild 102-00291

    Op 16 maart 1935 gingen de Reichswehr Kavallerie eenheden formeel over naar die nieuw gevormde Wehrmacht en werden de oude Kavallerie-Divisionen opgeheven. In 1936 werd hiervoor het Kavallerie-Kommando Insterburg ingesteld binnen Wehrkreis I. De staffuncties werden betrokken vanuit de Stab, 5. Reiter-Brigade. De Stab, Kavallerie-Kommando Insterburg werd op 1 oktober 1937 omgevormd tot Stab, 1. Kavallerie-Brigade. Op 1 augustus 1939 werd deze brigade gemotoriseerd en bestond op dat moment uit het Reiter-Regiment 1 te Insterburg en het Reiter-Regiment 2 te Angerburg, elk opgebouwd uit zes Schwadronen (eskaders), de Radfahr-Abteilung 1 te Tilsit, met vier Schwadronen, en de Reitenden-Artillerie-Abteilung, met drie batterijen artillerie te Insterburg. Ter aanvulling waren een Pionier-Kompanie en een Versorgungs-Kompanie toegevoegd.

    De 1. Kavallerie-Brigade nam deel aan de invasie in Polen binnen de structuur van de 3. Armee. Haar eerste doel daarbij was de stad Myseinice. Op 1 september 1939 kwam het daarbij tot een treffen tussen de 1. Kavallerie-Brigade en de Mazowiecka Brygada Kawalerii, de Poolse Mazowiecka Kavallerie Brigade, bij de plaats Krzynowloga Mala.
    Later tijdens de opmars werd de 1. Kavallerie-Brigade ingedeeld bij de 12. Infanterie-Division. Voor vervanging en opleiding werd het Reiter-Ersatz-Regiment 1 ingezet. Op 25 oktober 1939 werd de 1. Kavallerie-Brigade omgevormd tot de 1. Kavallerie-Division en onder bevel gesteld van Oberst Kurt Feldt. Op 7 december 1939 kreeg de divisie uitbreiding door de toevoeging van het Reiter-Regiment 21 en het Reiter-Regiment 22. Hierna werd de divisie ingericht met twee brigades, Reiter-Brigade 1 en Reiter-Brigade 2, met elk twee regimenten en een Reiter-Artillerie-Abteilung. Voor vervanging en opleiding voor de onderdelen van de 1. Kavallerie-Division, functioneerde het Reiter-Ersatz-Regiment 1.[4]

    Op 24 februari 1940 werd de divisie opnieuw ingericht, waarbij II. / Reiter-Regiment 21 werd opgeheven. Het personeel werd herverdeeld zodat alle regimenten op gelijke sterkte gebracht konden worden. Reiter-Regiment 21 werd omgevormd tot Kavallerie-Regiment 21. Haar vuurdoop ontving de divisie als onderdeel van de 18. Armee bij de invasie van Nederland op 10 mei 1940. Ten tijde van Fall Gelb had de 1. Kavallerie-Division de opdracht om de Noordelijke provincies van Nederland te bezetten en op de rukken tot het IJsselmeer en de Afsluitdijk. Van hieruit diende de divisie via het IJsselmeer de Vesting Holland binnen te trekken. Vanaf 03.00 uur op 10 mei 1940 stak de divisie op vier plaatsen de Nederlandse grens over. Hoewel de divisie al op 11 mei 1940 aan het IJsselmeer stond en op 12 mei 1940 de Nederlandse verdediging op de Afsluitdijk aanviel, wist men de oversteek niet te maken. De verdedigers bij de Afsluitdijk konden de aanvallen van de 1. Kavallerie-Division afslaan en de eerste oversteekpoging van het IJsselmeer werd door de Nederlandse overgave op 14 mei 1940 niet meer ondernomen. Na deelname aan de invasie van Nederland, keerde de 1. Kavallerie-Division terug naar haar standplaats in Emsland en werd het vervolgens ingedeeld bij de 4. Armee in Frankrijk. De marsroute voerde de divisie westelijk van Amiens langs Parijs. Op 7 juni 1940 trok de divisie over de rivier de Somme en raakte bij Meulen in gevecht. Op 18 en 19 juni nam het deel aan de strijd bij Saumur en trachtte het tevergeefs de brug over de Loire te veroveren. Ten tijde van de Franse overgave, bereikte de divisie La Rochelle en Rochefort.[5]


    militairen van de 1. Kavallerie-Division zoeken dekking op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand, 14 mei 1940 Bron: NIOD 64726

    De 1. Kavallerie-Division werd vervolgens toegevoegd aan het XXIV. Armeekorps in het Generalgouvernement (Polen) ten bate van Operatie Barbarossa, de invasie van de Sovjet-Unie. Op 22 juni 1941 trok de divisie als onderdeel van de Panzergruppe 2 bij de Heeresgruppe Mitte, op de zuidflank van de Panzergruppe 2 van Guderian voorwaarts. Hier kwam de divisie in gevecht bij de rivieren Berezina en Dnjepr en de Pripet moerassen. In augustus 1941 trok de divisie met Panzergruppe 2 zuidwaarts voor de omsingeling bij Kiev en nam later nog deel aan de omsingelingsslag om Brjansk. Op 25 oktober werd de divisie van het Oostfront teruggetrokken en naar Oostpruissen verplaatst om in november 1941 teruggetrokken te worden naar Frankrijk. Haar paarden werden overgedragen aan diverse infanterie divisies on op 5 november 1941 hield de eenheid haar "Schlussappell", de laatste parade, in Gomel. Met ingang van 28 november 1941 werd de 1. Kavallerie-Division binnen Wehrkreis I omgevormd tot de 24. Panzer-Division.

    Personen in dienst van en Onderscheidingen toegekend bij de 1. Kavallerie-Division

    Definitielijst

    Abteilung
    Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond uit een aantal Kompanien. De Abteilung was de kleinste eenheid die individueel kon opereren en zichzelf kon handhaven. In theorie bestond een Abteilung uit 500 - 1.000 man.
    Armee
    Bestond uit meestal tussen de drie en zes Korps en andere ondergeschikte of onafhankelijke eenheden. Een Armee was ondergeschikt aan een Heeresgruppe of Armeegruppe en had in theorie 60.000 - 100.000 man.
    Artillerie
    Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
    Bataillon
    Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond meestal uit een aantal Kompanien. In theorie bestond een Bataillon uit 500 - 1.000 man.
    brigade
    Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
    cavalerie
    In het Engels Calvary. Oorspronkelijk een aanduiding voor bereden troepen. In de Tweede Wereldoorlog de aanduiding voor gepantserde eenheden. Belangrijkste taken zijn verkenning, aanval en ondersteuning van infanterie.
    divisie
    Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
    Eerste Wereldoorlog
    Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. Italië en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
    Generalgouvernement
    Dat deel van het Poolse gebied dat sinds september 1939 door de Duitsers was bezet. Was een autonoom deel van Grossdeutschland. In augustus 1941 werd Oost-Galicië aan het Generalgouvernement toegevoegd. Het werd door uitsluitend Duitsers bestuurd onder leiding van Generalgouverneur Hans Frank. Het zou uiteindelijk een volwaardige Duitse provincie moeten worden bevolkt door Duitse kolonisten.
    Heeresgruppe
    Was de grootste Duitse grondformatie en was direct ondergeschikt aan het OKH. Bestond meestal uit een aantal Armeen met weinig andere direct ondergeschikte eenheden. Een Heeresgruppe opereerde in een groot gebied en kon een paar 100.000 man groot worden.
    infanterie
    Het voetvolk van een leger (infanterist).
    invasie
    Gewapende inval.
    Kompanie
    Maakte meestal deel uit van een Bataillon of een Abteilung en bestond uit een aantal Züge. In theorie bestond een Kompanie uit 100 - 200 man.
    mobilisatie
    Een leger in staat van oorlog brengen, dus eigenlijk de overgang van vredestoestand naar oorlogstoestand. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd op 29 augustus 1939.
    Regiment
    Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.
    Reichswehr
    Duitse leger in de tijd van de Weimarrepubliek.
    Sovjet-Unie
    Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

    Organisatie 1. Kavallerie-Division

    1. (Reichswehr) Kavallerie-Division:
    1920 - 23 maart 1921
    Reiter-Regiment 1
    Reiter-Regiment 2
    Reiter-Regiment 3
    Reiter-Regiment 4
    Reiter-Regiment 5
    Reiter-Regiment 6
    23 maart 1921-  april 1934
    1. (Preußisches) Reiter-Regiment
    2. (Preußisches) Reiter-Regiment
    3. (Preußisches) Reiter-Regiment
    4. (Preußisches) Reiter-Regiment
    5. (Preußisches) Reiter-Regiment
    6. (Preußisches) Reiter-Regiment
    vanaf april 1934
    1. Kavallerie-Brigade
        1. (Preußisches) Reiter-Regiment
        2. (Preußisches) Reiter-Regiment
        3. (Preußisches) Reiter-Regiment
    2. Kavallerie-Brigade
        4. (Preußisches) Reiter-Regiment
        5. (Preußisches) Reiter-Regiment
        6. (Preußisches) Reiter-Regiment

    Kavallerie-Kommando Insterburg:
    ?
    ?

    1. Kavallerie-Brigade:

    Reiter-Regiment 1
    Reiter-Regiment 2
    Radfahr-Abteilung 1
    Reitende Artillerie-Abteilung 1
    Nachrichten-Kompanie 3
    Panzerabwehr-Kompanie 40
    Pionier-Kompanie (motorisiert) 40
    Brücken-Kolonne 40
    Sanitäts-Kompanie 40
    Veterinär-Kompanie 40
    Kavallerie-Brigade-Nachschubführer 40

    1. Kavallerie-Division:

    Stab
    Reiter-Brigade 1
        Reiter-Regiment 1
        Reiter-Regiment 2
        Reitende-Artillerie-Abteilung 1 (tot januari 1940)
    Reiter-Brigade 2
        Reiter-Regiment 21 (Kavallerie-Regiment 21)
        Reiter-Regiment 22
        Reitende-Artillerie-Abteilung 2 (tot 10 januari 1940)
    Reitendes-Artillerie-Regiment 202 (tot 10 januari 1940)
    Reitendes-Artillerie-Regiment 1 (vanaf 10 januari 1940)
        I. Abteilung
        II. Abteilung
    Radfahr-Abteilung 1
    Panzerabwehr-Abteilung 40
    Panzerjäger-Abteilung 40
    Pionier-Bataillon 40
    Nachrichten-Abteilung 86
    Divisions-Nachschubführer 40
    Sanitätsdienste 40
    Veterinär-Kompanie 40
    Verpflegungsamt 40
    Bäckerei-Kompanie 40
    Schlächterei-Zug 40
    Feldpostamt 40


    Definitielijst

    Abteilung
    Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond uit een aantal Kompanien. De Abteilung was de kleinste eenheid die individueel kon opereren en zichzelf kon handhaven. In theorie bestond een Abteilung uit 500 - 1.000 man.
    Artillerie
    Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
    Bataillon
    Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond meestal uit een aantal Kompanien. In theorie bestond een Bataillon uit 500 - 1.000 man.
    Brigade
    Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
    Kompanie
    Maakte meestal deel uit van een Bataillon of een Abteilung en bestond uit een aantal Züge. In theorie bestond een Kompanie uit 100 - 200 man.
    Regiment
    Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.
    Reichswehr
    Duitse leger in de tijd van de Weimarrepubliek.

    Geschiedenis 24. Panzer-Division

    De 24. Panzer-Division werd op 28 november 1941 geformeerd door ombouw van de 1. Kavallerie-Division op de Truppenübungsplatz Stablack. Na de ombouw werd de divisie verplaatst naar Frankrijk om op de Truppenübingsplatz Mailly-le-Camp en Truppenübungsplatz Coetquidan verder te worden aangevuld. Voor opleiding en vervanging werd het Schützen-Ersatz-Bataillon 413 en later het Panzergrenadier-Ersatz-Bataillon 413 gebruikt. Na formatie en training werd de 24. Panzer-Division in mei 1942 ingezet bij Kursk binnen de 4. Panzerarmee en nam vanaf 28 juni 1942 deel aan het offensief naar Don en Stalingrad. Tegen 11 september 1942 had de divisie bij Stalingrad nog maar een sterkte van 8714 militairen over. Tegen 26 september 1942 was de 24. Panzer-Division gereduceerd tot enkele kampfgruppen met totaal nog ongeveer 1800 militairen inzetbaar. De restanten van de 24. Panzer-Division bleven tot 2 februari 1943 in Stalingrad in gevecht, waarna rond de 1500 leden in Sovjet krijgsgevangenschap raakten.[6][7]


    PzKpfw III van de 24. Panzer-Division bij Stalingrad, 21 juni 1942 Bron: Bundesarchiv, Bild 101I-218-0525-05

    In april 1943 werd nabij Lisieux, in Frankrijk een nieuwe 24. Panzer-Division geformeerd, welke vanaf juli 1943 in de linie rond Modena-Florenz-Pisa-Livorno in Italië werd ingezet bij de kustverdediging. Hier nam de divisie in september 1943 deel aan de ontwapening van de in haar gebied gelegerde Italiaanse strijdkrachten. Vanaf oktober 1943 werd de divisie weer ingezet aan het Oostfront. De 24. Panzer-Division opereerde hier bij Nowo Staro Dub en Dnjepropetrowsk. Tussen december 1943 en februari 1944 werd ze ingezet in het Nikopol bruggenhoofd. Na een terugtocht tot in Roemenië, werd de 24. Panzer-Division in juni 1944 uit de frontlinie teruggetrokken en versterkt. Na inzet in Galicië en verplaatsing naar Oost Pruissen trok men in gevecht terug tot een bruggenhoofd bij Heiligenbeil. In maart 1945 werden de restanten van de divisie over de Oostzee geëvacueerd naar Frischen Nehrung, bij Pillau. De ongeveer 5000 man 'sterke' restant werd verplaatst naar Sleeswijk-Holstein waar ze capituleerden.

    Personen in dienst van en Onderscheidingen toegekend bij de 24. Panzer-Division

    Definitielijst

    Bataillon
    Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond meestal uit een aantal Kompanien. In theorie bestond een Bataillon uit 500 - 1.000 man.
    bruggenhoofd
    Een aan de andere kant van een (natuurlijk)opstakel veroverd stuk land waaruit de aanvaller zijn aanval verder kan voorzetten.
    divisie
    Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
    offensief
    Aanval in kleinere of grote schaal.

    Organisatie 24. Panzer-Division

    24. Panzer-Division:
    medio 1942
    Stab
    Panzer-Regiment 24
    Schützen-Brigade 24
    Kradschützen-Abteilung 4
    Artillerie-Regiment 89
    Aufklärungs-Abteilung 40
    Panzerjäger-Abteilung 40
    Pionier-Bataillon 40
    Panzer-Divisions-Nachrichten-Abteilung 86
    Feldersatz-Bataillon 40
    Divisions-Nachschubführer 40
    Verpflegungsamt 40
    Bäckerei-Kompanie 40
    Schlächterei-Kompanie 40
    Feldpostamt 40
    Veterinär-Kompanie 40
    Sanitätsdienste 40
    3 oktober 1942: Stalingrad
    Kampfgruppe Edelsheim
        Panzergrenadier-Regiment 21
        Panzergrenadier-Regiment 26
        Kradschützen-Bataillon 4
        1. / Panzerpionier-Bataillon 40
        1. / Panzerjäger-Bataillon 4
        III. / Panzerartillerie-Regiment 89
    Kampfgruppe Winterfeld
        Panzergruppe Winterfeld
        I. / Panzergrenadier-Regiment 26
        2. / Kradschützen-Bataillon 4
        I. / Panzerartillerie-Regiment 89
    heropstelling 1943
    Stab
    Panzer-Regiment 24
    Panzergrenadier-Regiment 21
    Panzergrenadier-Regiment 26
    Panzerartillerie-Regiment 89
    Panzeraufklärungs-Abteilung 24
    Heeres-Flakartillerie-Abteilung 283
    Panzerjäger-Abteilung 40
    Panzerpionier-Bataillon 40
    Nachrichten-Abteilung 86
    Feldersatz-Bataillon 89
    Kommandeur der Panzer-Divisions-Nachschubtruppen 40
    Verpflegungsamt 40
    Bäckerei-Kompanie 40
    Schlächterei-Kompanie 40
    Feldpostamt 40
    Veterinär-Kompanie 40
    Sanitätsdienste 40


    Definitielijst

    Abteilung
    Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond uit een aantal Kompanien. De Abteilung was de kleinste eenheid die individueel kon opereren en zichzelf kon handhaven. In theorie bestond een Abteilung uit 500 - 1.000 man.
    Artillerie
    Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
    Bataillon
    Maakte meestal deel uit van een Regiment en bestond meestal uit een aantal Kompanien. In theorie bestond een Bataillon uit 500 - 1.000 man.
    Brigade
    Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
    Kampfgruppe
    Tijdelijke militaire formatie in het Duitse leger, samengesteld uit verschillende specialismen (pantsereenheden, artillerie, infanterie, anti-tankwapens en soms ook genie) met een speciale opdracht binnen het slagveld. De Kampfgruppen werden meestal genoemd naar de commandant van het verband.
    Kompanie
    Maakte meestal deel uit van een Bataillon of een Abteilung en bestond uit een aantal Züge. In theorie bestond een Kompanie uit 100 - 200 man.
    Regiment
    Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

    Bevelstructuur

    Kommandeur:
    1. (Reichswehr) Kavallerie-Division:
    General der Kavallerie Rudolf von Horn
    Generalleutnant Otto Freiherr von Tettau
    General der Kavallerie Walther von Jagow
    Generalleutnant Ulrich von Henning auf Schönhoff
    Generalleutnant Georg Brandt
    Generalleutnant Fedor von Bock
    Generalleutnant Werner Freiherr von Fritsch
    Generalleutnant Ludwig Beck
    Generalmajor Maximilian Reichsfreiherr von Weichs
    1 januari 1921
    1 april 1921
    1 april 1923
    1 februari 1927
    1 februari 1929
    1 december 1929
    1 oktober 1931
    1 oktober 1932
    1934 - april 1936
    Kavallerie-Kommando Insterburg:
    ?

    1. Kavallerie-Brigade:
    Oberst Kurt Feldt
    10 november 1938
    1. Kavallerie-Division:
    Oberst/Generalmajor Kurt Feldt
    25 oktober 1939
    24. Panzer-Division:
    Generalleutnant Kurt Feldt
    Generalmajor Bruno Ritter von Hauenschild
    Generalmajor Arno von Lenski (m.d.F.b.)
    Generallleutnant Arno von Lenski
    Oberst Maximilian Freiherr von Edelsheim (m.d.F.b.)
    Generalleutnant Maximilian Freiherr von Edelsheim
    Generalmajor Gustav-Adolf von Nostitz-Wallwitz
    Major im Generalstab Rudolf von Knebel-Döberitz
    28 november 1941
    21 april 1942 - 8 september 1942
    12 september 1942
    15 november 1942
    1 maart 1943
    1 juni 1943
    1 augustus 1944
    26 maart 1945 - 8 mei 1945

    1. Generalstabsoffizier (Ia):
    1. (Reichswehr) Kavallerie-Division:
    Oberst im Generalstab Rudolf Koch-Erpach
    Oberstleutnant/Oberst im Generalstab Bogislav von Studnitz
    1 december 1932
    1 april 1934 - 1 oktober 1935
    1. Kavallerie-Brigade:
    Major im Generalstab Ingo von Collani

    1. Kavallerie-Division:
    Major im Generalstab Ingo von Collani
    Major im Generalstab Otto-Wilhelm Kurt von Menges
    25 oktober 1939 - 1 november 1940
    20 november 1941
    24. Panzer-Division
    Major Otto-Wilhelm von Menges
    Oberstleutnant Friedrich Freiherr von Ohlen und Adlerscron
    Major Hans-Henning von Christen
    Major Hans-Georg Krebs
    Major im Generalstab Rudolf von Knebel-Doeberitz
    28 november 1941 - 2 februari 1943
    1 maart 1943
    1 november 1943
    30 augustus 1944
    15 september 1944 - mei 1945

    Quartiermeister (Ib):
    1. Kavallerie-Brigade:
    Rittmeister Sigmund Schmidt von Altenstadt

    1. Kavallerie-Division:
    Rittmeister Otto-Wilhelm Kurt von Menges
    5 november 1939 - 20 november 1939
    24. Panzer-Division:
    Hauptmann von Hobe
    Hauptmann Siegfried Ahollinger
    10 juni 1942
    21 januari 1943

    Feind und Abwehr (Ic):
    24. Panzer-Division
    Oberleutnant von Steegen
    23 januari 1943

    1. Adjutant (IIa):
    1. Kavallerie-Brigade:
    Major Hans-Georg von Werder

    1. Kavallerie-Division:
    Major Hans-Georg von Werder
    Major Vollrath von Hellermann

    september 1940
    24. Panzer-Division:
    Rittmeister Eckhardt
    Rittmeister von Gusovius
    1 april 1942
    10 juni 1942

    2. Adjutant (IIb):
    24. Panzer-Division:
    Hauptmann d. L. Bauche
    23 januari 1943

    3. Adjutant (IIc):
    1. (Reichswehr) Kavallerie-Division:
    Hauptmann Bogislav von Studnitz
    oktober 1920 - januari 1921

    Richter (III):
    1. Kavallerie-Brigade:
    Kriegsgericht-Rat Kurt Nitschke

    24. Panzer-Division:
    Kriegsgerichtsrat Nitschke
    Kriegsgerichtsrat der Reserve Dr. Schweinbach
    10 juni 1942
    25 oktober 1942

    Intendant (IVa):
    1. Kavallerie-Brigade:
    Intendant Assistent Adalbert Potlech

    24. Panzer-Division:
    Oberstabsintendant Dr. Munker
    10 juni 1942 / 23 januari 1943

    Brigade-Arzt (IVb) / Divisionsarzt (IVb):
    1. Kavallerie-Brigade:
    Oberstabsarzt Dr. Dukat

    24. Panzer-Division:
    Oberfeldarzt Dr. Schulze
    Oberfeldarzt Dr. Helff
    10 juni 1942
    23 januari 1943

    Brigade-Veterinär (IVc):
    1. Kavallerie-Brigade:
    Oberfeldveterinär Dr. Walter Engwitz


    Geistlich (IVd):
    1. Kavallerie-Brigade:
    evangelischer Wehrmachtspfarrer Dietrich Joachim
    katholisches Kriegspfarrer Heinrich Lüpschen

    24. Panzer-Division
    katholisches Kriegspfarrer Lüpschen
    katholisches Kriegspfarrer Düker
    evangelischer Kriegspfarrer Arndt
    10 juni 1942
    10 januari 1943
    10 juni 1942

    Stabszahlmeister (IVz):
    24. Panzer-Division:
    Stabszahlmeister Sator
    Leutnant der Reserve Scheske
    10 juni 1942
    23 januari 1943

    1. Ordonnanz-Offizier (O1):
    1. Kavallerie-Brigade:
    Rittmeister Otto-Wilhelm Kurt von Menges

    1. Kavallerie-Division:
    Rittmeister Otto-Wilhelm Kurt von Menges
    26 augustus 1939 - 4 november 1939
    24. Panzer-Division:
    Hauptmann Roth
    Oberleutnant von Rosenberg-Lipinski
    10 juni 1942
    23 januari 1943

    2. Ordonnanz-Offizier (O2):
    1. Kavallerie-Brigade:
    Rittmeister der Reserve Oskar Freiherr von der Goltz

    1. Kavallerie-Division:
    Rittmeister der Reserve Oskar Freiherr von der Goltz

    24. Panzer-Division:
    Rittmeister Hans-Ulrich Weiss
    10 juni 1942

    4. Ordonnanz-Offizier (O4):

    Oberleutnant von Puttkammer
    Leutnant der Reserve Freiherr von Eickstedt
    1 november 1941
    10 juni 1942

    Kommandant Stabsquartier:
    1. Kavallerie-Brigade:
    Rittmeister Karl Porr


    Waffen und Gerät:


    1. Kavallerie-Brigade:
    Hauptmann W. Gerbrand

    24. Panzer-Division:
    Hauptmann Wilke
    10 juni 1942

    Verpflegung Troßführer:
    1. Kavallerie-Brigade:
    Rittmeister der Reserve Räthjen

    24. Panzer-Division:
    Rittmeister der Reserve von Zawadzky-Polanka
    10 juni 1942

    Gepäck Troßführer:
    1. Kavallerie-Brigade:
    Oberleutnant der Reserve Kurapkat

    24. Panzer-Division:
    Oberleutnant der Reserve Peschken
    10 juni 1942

    Verbindungsoffizier:
    1. Kavallerie-Brigade:
    Leutnant Friedrich-Leopold von Restorff
    Leutnant Hans-Jochen Kolbe


    Führerreserve:
    1. Kavallerie-Brigade:
    Major von Corvin Wiersbitzki
    Rittmeister Kurt Masuhr



    Definitielijst

    Brigade
    Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
    führer
    Duits woord voor leider. Hitler was gedurende zijn machtsperiode de führer van nazi-Duitsland.
    Reichswehr
    Duitse leger in de tijd van de Weimarrepubliek.

    Onderstelling

    1. Kavallerie-Brigade:
    3. Armee
    september 1939
    12. Infanterie-Division
    september 1939
    1. Kavallerie-Division
    25 oktober 1939

    1. Kavallerie-Division:
    3. Armee
    november 1939
    Heeresgruppe B
    december 1939
    18. Armee
    januari 1940 - mei 1940
    XXXVIII. Armeekorps
    juni 1940
    VIII. Armeekorps
    juli 1940
    I. Armeekorps
    augustus 1940
    XXXXIV. Armeekorps
    september 1940 - mei 1941
    XXIV. Armeekorps
    juni 1941
    4. Armee
    29 juni 1941
    XXIV. Armeekorps
    30 juni 1941
    2. Panzergruppe
    17 juli 1941
    XIII. Armeekorps
    31 augustus 1941 - 19 september 1941
    2. Panzergruppe
    september 1941
    XXXV. Armeekorps
    10 oktober 1941 - 23 oktober 1941
    Heeresgruppe Mitte
    november 1941
    Wehrkreis I
    december 1941

    24. Panzer-Division:
    Wehrkreis I
    januari 1942
    Wehkreis IX
    februari 1942
    7. Armee
    april 1942
    4. Panzerarmee
    juni 1942
    XXXXVIII. Armeekorps
    juli 1942
    XXIV. Armeekorps
    augustus 1942
    XXXXVIII. Armeekorps
    september 1942
    LI. Armeekorps
    oktober 1942
    XI. Armeekorps
    december 1942
    15. Armee
    augustus 1943
    II. SS-Armeekorps
    16 augustus 1943
    LI. Armeekorps
    oktober 1943
    XXXX. Armeekorps
    november 1943
    IV. Armeekorps
    27 november 1943
    XXXX. Armeekorps
    30 november 1943
    6. Armee
    januari 1944
    XXXX. Armeekorps
    maart 1944
    XVII. Armeekorps
    april 1944
    8. Armee
    mei 1944
    LIX. Armeekorps
    augustus 1944
    17. Armee
    september 1944
    6. Armee
    oktober 1944
    LVII. Armeekorps
    november 1944
    XXIX. Armeekorps
    december 1944
    IV. Armeekorps
    januari 1945
    Fallschirm-Panzerkorps Hermann Göring
    februari 1945
    XXVI. Armeekorps
    maart 1945
    Oberkommando des Heeres
    april 1945

    Noten

    1. McNally, 2022, pag. 16
    2. Ellis, 2001, pag. 126
    3. Cron, 2013, pag. 324
    4. Senger, 2004, pag. 16
    5. Amersfoort, 2005, pag. 321-342
    6. Mark, 2014
    7. Kurowski, 2010, pag. 165-183

    Definitielijst

    Armee
    Bestond uit meestal tussen de drie en zes Korps en andere ondergeschikte of onafhankelijke eenheden. Een Armee was ondergeschikt aan een Heeresgruppe of Armeegruppe en had in theorie 60.000 - 100.000 man.
    Brigade
    Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
    Heeresgruppe
    Was de grootste Duitse grondformatie en was direct ondergeschikt aan het OKH. Bestond meestal uit een aantal Armeen met weinig andere direct ondergeschikte eenheden. Een Heeresgruppe opereerde in een groot gebied en kon een paar 100.000 man groot worden.
    Infanterie
    Het voetvolk van een leger (infanterist).