TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  Het lichtste Duitse spoorweggeschut dat in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werd geproduceerd was het 15 cm Kanone (Eisenbahn). Hiertoe werden vier stuks 15-cm Schnelladekanone L/40 (Wehrmacht) en vier stuks 15-cm Schnelladekanone L/45 (Kriegsmarine) op zes-assige spoorwegwagons gemonteerd.


  De vier 15 cm Kanone (Eisenbahn) van de Kriegsmarine eenheid Marine-Artillerie-Batterie "Gneisenau" Bron: Public Domain (onbekend)

  Definitielijst

  Kriegsmarine
  Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.

  Geschiedenis

  Voor de productie van dit 15 cm Kanone (Eisenbahn) Duitse Spoorweggeschut (WH) binnen het "Sofort-Program" werden vier stuks 15-cm SK L/40[1] uit de Eerste Wereldoorlog aangebracht op zes-assige goederenwagons[2]. Het geschut was op een affuit aangebracht welke het mogelijk maakte om het geschut 360 graden[3] te draaien op de goederenwagon. Tijdelijke steunarmen moesten bij het afvuren voorkomen dat de wagon uit het spoor zou springen.

  Met ťťn loop konden ongeveer 1.100 schoten[4] worden afgevuurd voordat de loop versleten was. Het geschut stond in open opstelling op de goederenwagens. De DR wagennummers voor dit geschut waren DR 919 069 P, DR 919 070 P, DR 919 071 P en DR 919 072 P.

  De vier stukken werden alle vier uiteindelijk ingezet bij de Eisenbahn-Artillerie-Batterie 655[5]. Het bleek geen succesformule. Het gekozen kaliber was te klein om als toegevoegde waarde ten opzichte van de bestaande artillerie te fungeren. Aanvankelijk werden de vuurmonden vooral voor propagandistische doeleinden gebruikt. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd dit spoorweggeschut vooral ingezet ter versterking van de kustbatterijen langs de Belgische Kanaalkust[6].


  Eisenbahn-Artillerie-Batterie 655 in actie Bron: Public Domain (onbekend)

  Voor de Kriegsmarine werden vier gelijksoortige stuks 15 cm Kanone (Eisenbahn) spoorweggeschut gebouwd voor de Marine-Artillerie-Batterie "Gneisenau". Hiervoor werden verbeterde 15 cm SK L/45 gebruikt, geplaatst in geschutskoepels op de spoorwegwagons[7].

  Definitielijst

  Artillerie
  Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  kaliber
  De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ◊15 cm lang.
  Kriegsmarine
  Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.

  Technische gegevens


   Naam: 15-cm-Kanone (E)

   Bouwer:
  Krupp, Essen

   Type:
  Spoorweggeschut

   Totale lengte:
  20,10 meter

   Totaalgewicht:
  74.000 kg

   Looplengte:
  5,571 meter

   Kaliber:
  14,93 centimeter

   Gewicht granaten:
  43 of 52,5 kg

   Vuursnelheid:
  3 schoten / minuut

   Mondingssnelheid:
  600–805 meter per seconde

   Verticaal bereik:
  +10 - +45 graden

   Horizontaal bereik:
  360 graden

   Vuurbereik:
  22.500 meter

   Produktie:
  1937 - 1938

   Aantal:
  4 (Wehrmacht)
  4 (Kriegsmarine)

  Noten

  1. 15-cm-Kanone (E) / Wikipedia
  2. 15-cm-Kanone (E) / Wikipedia
  3. 15-cm-Kanone (E) / Wikipedia
  4. 15-cm-Kanone (E) / Wikipedia
  5. 15-cm-Kanone (E) / Wikipedia
  6. 15 cm K (E) / Wikipedia (Eng)
  7. 15 cm K (E) / Wikipedia (Eng)

  Definitielijst

  Kaliber
  De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ◊15 cm lang.
  Kriegsmarine
  Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  10-12-2020
  Laatst gewijzigd:
  13-12-2020
  Feedback?
  Stuur het in!