TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Een historisch onderzoek

    Tijdens mijn onderzoek naar het 614th Tank Destroyer Battalion (TD BN), kwam ik ook het 679th Tank Destroyer Battalion en het 827th Tank Destroyer Battalion op het spoor. Deze drie eenheden waren gesegregeerde tankjager eenheden in het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en als enige hebben zij deelgenomen aan de strijd. Om de bijdrage van het 614th Tank Destroyer Battalion in de Tweede Wereldoorlog goed te waarderen, besloot ik in mijn boek om ook een hoofdstuk te besteden aan de ervaringen van het 827th en 679th TD BN.

    Tijdens het onderzoeken van het 679th TD BN, kwam ik een interview tegen met iemand die in deze eenheid gediend had. James Kirk Jr. Hij vertelde in het interview over een ongeluk dat was gebeurd:

    "I shouldn’t laugh, but we had one very studious soldier in our group that was blown up in the library. They had ammunition stored in the library and they accidentally blew it up, and he was blown up in the library of all places."

    Deze uitspraak maakte mij direct nieuwsgierig. Dodelijke ongelukken of ziektes tijdens de Tweede Wereldoorlog waren niet ongewoon. Met de informatie die wij online beschikbaar hebben, zoals de graven van Amerikaanse soldaten, besloot ik om te kijken of ik meer informatie kon vinden. Tijdens dit onderzoek stuitte ik op het volgende artikel, over een ongeluk waarbij onderaan Clarence Smith als slachtoffer wordt vermeld:

    JAMES KNIGHT KILLED WHEN MINE EXPLODES Staff Sergeant James E. Knight, husband of Mrs. Elizabeth Knight, of 252 E. Farnsworth street was Instantly killed in the explosion of a mine in Viareggio, Italy on July 18.

    Sergeant Knight a member of the 365 Infantry Regiment, was one of 23 Negro soldiers of the 92nd Division who were killed when mines exploded next to the Red Cross Club where they were seeking recreation.

    The names of 22 other soldiers who were killed follows:

    [...] T-5 Clarence L. Smith, 679th Tank Destroyer Battalion; mother, Mrs Mary A. Smith, Pensacola, Florida. [...]

    Kort samengevat, het krantenartikel vertelde kort over een explosie waarbij een stel Duitse mijnen ontploften die werden bewaard naast een recreatiegebouw. In de explosie kwamen 24 mensen om het leven, waaronder Clarence L. Smith. Hij ligt begraven op het Barrancas National Cemetery in Pensacola, Florida. De graven, waaronder die van Clarence L. Smith, had ik al online gevonden, alleen de originele grafsteen had een afwijkende datum.


    De grafsteen van Clarence L. Smith op Barrancas National Cemetery, Pensacola, Florida, met de verkeerde datum. Bron: Barrancas National Cemetery in Pensacola, Florida.


    Het bijbehorende document met daarop de verkeerde datum vermeldt.
    Al snel was de verklaring gevonden voor het probleem, want in Amerika wordt de datum in een andere volgorde geschreven dan in Europa. Waar wij 18-07-1945 zouden schrijven, schrijven zij 07-18-1945. In het proces is er ergens een moment geweest, waarop iemand een ‘7’ als een ‘1’ heeft gelezen. 07-18-1945 werd dus toen 01-18-1945 en 18 januari is ook de datum die op de grafsteen staat.

    Hoewel ik nog geen onomstotelijk bewijs had, had ik wel indirect bewijs. Van de 24 soldaten die waren omgekomen, kon ik op twee na het graf ontdekken. Van de 22 soldaten die ik kon lokaliseren, hadden er 21 dezelfde datum van overlijden. Clarence L. Smith had als enige een andere datum op zijn grafsteen. De lijst heb ik hieronder toegevoegd.

    Slachtoffers Viareggio
    Naam Datum overlijden
    Clarence L. Smith 18 January 1945
    James Knight 18 July 1945
    Sidney Green 18 July 1945
    Gus Marshall 18 July 1945
    Willie Cooper 18 July 1945
    Haywood Robertson 18 July 1945
    Enoch Hanna Enoch 18 July 1945
    Milton Smith 18 July 1945
    Thomas E. Robinson 18 July 1945
    Lloyd W. Gordon 18 July 1945
    Willie A. Reed 18 July 1945
    Henry Banks 18 July 1945
    Maurice O. Burt 18 July 1945
    Otis L. Collins 18 July 1945
    Robert L. Montgomery 18 July 1945
    Revis Edwin Collins 18 July 1945
    William Elwood Foster 18 July 1945
    James Alford 18 July 1945
    Rudolph Strickland 18 July 1945
    Leo L. Whitfield 18 July 1945
    William E. Sexton 18 July 1945
    Aria Shaw Niet gevonden
    Jasper Peevy Niet gevonden

    In het geval van de ontploffing, die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, kon ik duidelijk een doodsoorzaak vinden. Daarnaast kon ik in de documenten van de eenheid niet een verwijzing vinden naar over de dood van Clarence Smith. Op of rond 18 januari 1945 is er geen vermelding van zijn overlijden te vinden. Het zou natuurlijk kunnen dat hij in het ziekenhuis is overleden, voordat het 679th Tank Destroyer Battalion uit Amerika vertrok. Alleen dit zou onwaarschijnlijk zijn, want waarom zou dan Clarence L. Smith dan genoemd worden als slachtoffer? Het kan natuurlijk ook een misverstand zijn, historische bronnen zijn nooit feilloos, maar in dit geval lijkt het er sterk op dat Clarence L. Smith wel degelijk omgekomen is bij het ongeluk.

    Dit bewijs heb ik ook gemaild naar de directeur van de begraafplaats, die de documentatie die zij hadden deelde met mij. Deze documentatie, waarop zij hun grafsteen hebben gebaseerd, bevat verwijzingen naar 18 januari 1945 en niet naar 18 juli 1945. De directeur wilde meer bewijs hebben, voordat er verdere actie zou worden ondernomen. Dit is zeer begrijpelijk.

    Vervolgens ben ik in contact getreden met de National Archives and Records Administration. Nadat ik mijn verzoek had duidelijk gemaakt, kreeg ik de documenten opgestuurd, die zij van Clarence L. Smith hadden. In deze documenten werd uitgebreid verslag gedaan van de dood van soldaat Smith, die op 18 juli 1945 overleden was.


    Een document waarop Henry Washington het stoffelijke overschot van Clarence L. Smith identificeert. Bron: National Archives and Record Administration


    Een ander document waarop staat vermeldt dat Clarence L. Smith op 18 juli 1945 is gestorven in Viareggio, Italië Bron: National Archives and Record Administration
    Deze documenten heb ik ook opgestuurd naar de begraafplaats waar Clarence L. Smith begraven ligt. De grafsteen is inmiddels aangepast en Clarence L. Smith rust nu in zijn graf met de juiste datum erop.


    De grafsteen van Clarence L. Smith op Barrancas National Cemetery, Pensacola, Florida, met de correcte datum. Bron: Barrancas National Cemetery in Pensacola, Florida.

    Definitielijst

    Regiment
    Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.

    Informatie

    Artikel door:
    Samuel de Korte
    Geplaatst op:
    11-06-2023
    Feedback?
    Stuur het in!

    Gerelateerde bezienswaardigheden

    Bronnen

    • Thomas Saylor, ‘Oral History Project World War II Years, 1941–1946 – James Kirk’ (2003), Oral History Project: World War II Years, 1941–1946, 129. Toegankelijk via hyperlink: https://digitalcommons.csp.edu/oral-history_ww2/129
    • Michigan Chronicle, ‘James Knight Killed When Mine Explodes’, 11 August 1945:

      JAMES KNIGHT KILLED WHEN MINE EXPLODES Staff Sergeant James E. Knight, husband of Mrs. Elizabeth Knight, of 252 E. Farnsworth street was Instantly killed in the explosion of a mine in Viareggio, Italy on July 18.

      Sergeant Knight a member of the 365 Infantry Regiment, was one of 23 Negro soldiers of the 92nd Division who were killed when mines exploded next to the Red Cross Club where they were seeking recreation.

      The names of 22 other soldiers who were killed follows:

      T-5 Rudolph Strickland, Reconnaissance Troop; mother, Mrs Lucy Strickland, Brooklyn, N.Y.

      PFC. Revis Collins, 92nd Military Police Platoon; father, Wilson O. Collins, Houston, Texas.

      Pfc. Robert L. Montgomery, 597th Field Artillery Battalion; mother, Mrs Annie Montgomery, Atmore, Ala.

      Pvt. Otis L. Collins, 365th Infantry Regiment; mother, Mrs Laner Collins, Ganner, N. C.

      S-Sgt. Maurice O. Burt, 365th Infantry Regiment; mother, Mrs Maude H. Burt, Moston, Mass.

      Pfc Henry Banks, 365th Infantry Regiment; father, Mrs Samuel Banks, St. Joseph, Mo.

      Sgt Willie A. Reed, 365th Infantry Regiment; father, Mr George Reed, Memphis, Tenn.

      T-5 Jasper Peevy, 365th Infantry Regiment; uncle, Mr Joe D. Peevy, Munroe, La.

      Pfc Arria Shaw, 370th Infantry Regiment; mother, Mrs Annie Shaw, Bakersfield, Calif.

      Pfc Lloyd W. Gordin, 370th Infantry Regiment; mother, Mrs Alverta H. Gordon, Baltimore, Md.

      Pfc Thomas E. Robinson Jr., 370th Infantry Regiment; mother, Mrs Jennie C. Robinson, Charleston, S. C.

      S-Sgt. Milton Smith, 370th Infantry Regiment; mother, Mrs Pearl Smith, Jersey City, N. J.

      Pvt. Enoch Hanna J., 371st Infantry Regiment; wife, Mrs Sara Hanna, Lake City, S. C.

      T-5 Leo Whitfield, 371st Infantry Regiment; father, Mr John Whitfield, St. Louis, Mo.

      Pfc Haywood Robertson, 371st Infantry Regiment; mother, Mrs Mary Robertson, Victoria, Va.

      S-Sgt Willie Cooper, 371st Infantry Regiment; wife, Mrs Ethel E. Cooper, New Orleans, La.

      Pfc Gus Marshall, 371st Infantry Regiment; wife, Mrs Mary E. Marshall, Nutley, N. J.

      T-5 James Alford, 679th Tank Destroyer Battalion; mother, Mrs Minnie Alford, Calvert, Texas.

      T-5 Clarence L. Smith, 679th Tank Destroyer Battalion; mother, Mrs Mary A. Smith, Pensacola, Florida.

      Sgt. William E. Foster, 679th Tank Destroyer Battalion; mother, Mrs Geneva Foster, Crème, Va.

      Pvt William E. Sexton, 758th Tank Battalion; aunt, Mrs Annie V. Timmons, Savannah, Ga.

      Pfc. Sidney Green, 758th Tank Battalion; sister, Mrs Cara Roundtree, Milan, Ga.

      A twenty-fourth casualty of the explosion was Private James Beggs Sr., white, of 119 Kenilworth Road, Marion, Pa.

    Gerelateerde bezienswaardigheden