TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sexton

Eind 1942 werden Britse eenheden in het Midden-Oosten uitgerust met de Amerikaanse M7 Priest. Dit was een gemechaniseerde houwitser die beschikte over een 105mm houwitser met Amerikaanse munitie. Deze munitie werd niet gebruikt door de Britten en daarom moest de Amerikaanse munitie apart aangevoerd worden, wat natuurlijk voor problemen zorgde in de bevoorrading. De Britse conventionele artillerie maakte veel gebruik van de 25 ponder houwitser. Daarom verzochten de Britten de Verenigde Staten om dit kanon te monteren op de M7 Priest. De Amerikanen voelden echter weinig voor de productie van een pantservoertuig dat ze zelf niet zouden gaan gebruiken. Daarom vroegen de Britten aan Canada of zij wel een 25 ponder houwitser konden produceren voor het Britse Leger. De Canadezen stemden wel toe en ontwierpen een gemechaniseerde houwitser op basis van de verouderde Ram middelzware tank, waarin al veel onderdelen opgenomen waren van de M3 Lee/Grant en de M4 Sherman. In 1943 ging de Sexton bij de Montreal Locomotive Company in productie. Ook werden al bestaande Ram tanks omgebouwd tot de Sexton.

De Sexton was een vrij simpel ontwerp. De geschutskoepel van de Ram werd weggelaten of verwijderd. Boven op de romp werd een open opbouw aangebracht (dus zonder dak). De 25 ponder houwitser met een bereik van 12.250 meter werd aangebracht aan de voorkant van het voertuig en tevens waren er 2 .303 (7,62mm) Bren machinegeweren geplaatst.

De eerste 124 Sextons staan bekend als de Sexton I en kunnen onderscheiden worden van de Sexton II door de schuin aflopende dekplaat. De Sexton II had aan beide kanten van de achterzijde een vierkante behuizing waarin de accu's ondergebracht werden.

De motor die in de Sexton gebruikt werd was een Continental 9 cilinder benzinemotor. Deze had een maximaal vermogen van 400pk. De versnellingsbak was van het synchromesh type en had 5 versnellingen vooruit en 1 overbrenging achteruit. De Sexton beschikte over 6 wielen aan iedere kant waaromheen de rups aangebracht was.

De bemanning bestond uit een commandant, een chauffeur, een schutter, een lader, en een radiobediener. Ze zaten zoals eerder vermeld in een open behuizing zodat ze blootgesteld werden aan vijandelijk infanterie, artillerie en mortiervuur.

Technische gegevens:

Model: Sexton II Self-propelled gun
Gewicht: 25.860 kg
Bemanning: 5
Motor: Continental R974 EC2, 9 cilinders, benzinemotor, 400pk
Snelheid: 39 km/u op verharde wegen
34 km/u in terrein
Bereik: 200 km op de weg
Afmetingen: Lengte: 6,12m
Breedte: 2,72m
Hoogte: 2,11m
Bewapening: 25 Pdr MKC (88mm) houwitser Mk II en 2x Bren .303 MG
Munitie: 25 Pdr - 112 granaten, .303 - 1500 patronen
Bepantsering: 87 mm maximaal
Aantal omgebouwd: 2510 stuks, waarvan een groot deel omgebouwde Ram tanks

De Sexton diende in het Britse Leger van 1943 tot 1956 in de mobiele artillerieformaties van hun pantserdivisies. In augustus 1944 waren bij de Britten alle M7 Priests vervangen door de Sexton. De Canadezen gebruikten de Sexton ook vanaf 1943 en voorzagen al hun mobiele artillerie-eenheden van de Sexton, de Britten daarentegen gebruikten ook nog andere voertuigen.

Definitielijst

artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.
houwitser
Ook bekend als Haubitze (Du) of Howitser (En). Houwitser is een krombaan geschut. Schiet dus met een kromme baan en heeft daardoor een minder grote reikwijdte. Deze kan voor een 155mm houwitser toch nog bij 18 km liggen
infanterie
Het voetvolk van een leger (infanterist).
kanon
ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.

Afbeeldingen

Sexton
Sexton in Noord-Afrika

Informatie

Artikel door:
Tom Notten
Geplaatst op:
19-01-2003
Laatst gewijzigd:
13-12-2009
Feedback?
Stuur het in!

Gerelateerde thema's

Gerelateerde bezienswaardigheden

Bronnen

British and American tanks of World War Two, peter chamberlain & chris ellis, 1969