Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Artikelen

Aanval op vliegveld Waalhaven door 600 Squadron
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 14 november 2010

Aanval op vliegveld Waalhaven door 600 Squadron

Op vrijdag 10 mei 1940 werd de Nederlandse neutraliteit geschonden toen de Duitse legers ons land aanvielen. Het Nederlandse leger was onvoldoende getraind en uitgerust om de Duitse aanval af te slaan. Zonder hulp van buitenaf zou het een kansloze strijd zijn. Deze hulp van buitenaf kwam er. Niet alleen van de Fransen, die strijd leverden in Noord-Brabant, maar ook van de Britten. De Royal Air Force steunde het Nederlandse leger in de meidagen van 1940 door verschillende missies uit te voeren. Eťn van deze aanvallen was gericht op het vliegveld Waalhaven en werd uitgevoerd door 600 Squadron.

Baron Willem Schimmelpenninck van der Oye en de noodlanding van de L7788
 • Artikel door Thea en Jan de Roos
 • Geplaatst op 18 mei 2019

Baron Willem Schimmelpenninck van der Oye en de noodlanding van de L7788

Intro

Crash van de Dakota KG579 op vliegveld Volkel
 • Artikel door Wim Boeijen
 • Geplaatst op 6 juni 2011

Crash van de Dakota KG579 op vliegveld Volkel

Hoe kwamen twee RAF-vliegers op het rooms-katholieke kerkhof van Zeeland terecht en twee andere bemanningsleden op de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest te Uden?

Crash van de Lancaster ED928 in Wittevrouwen te Utrecht
 • Artikel door Samuel de Korte
 • Geplaatst op 20 november 2018

Crash van de Lancaster ED928 in Wittevrouwen te Utrecht

In de nacht van 22 op 23 juni 1943 werd er boven Utrecht een Britse bommenwerper uit de lucht geschoten door een Duitse nachtjager. Het viermotorige toestel was onderweg naar Duitsland, maar bleek niet in staat om het doel te bereiken. In plaats daarvan explodeerde het vliegtuig en stortten brandende brokstukken neer op de wijk Wittevrouwen in Utrecht. Er waren verschillende slachtoffers te betreuren, waaronder vijf burgers en vijf bemanningsleden.

Crash van een Dornier 217 bij Rosmalen
 • Artikel door Ad Hermens
 • Geplaatst op 5 april 2021

Crash van een Dornier 217 bij Rosmalen

In de nacht van 11 op 12 maart 1943 stortte een vliegtuig neer bij Rosmalen. Ad Hermens, toen 10 jaar, woonde in de buurt. De interesse in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had zorgde er na de oorlog voor dat hij in de jaren '80 onderzoek ging doen naar het neergestorte vliegtuig. Dit is niet alleen zijn verhaal, maar ook dat van de bemanning van deze Duitse bommenwerper.

Crash van Wellington Z1321 bij Vlaardingen
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 18 november 2012

Crash van Wellington Z1321 bij Vlaardingen

Het is precies middernacht als in de nacht van 25 op 26 maart 1942 voor de zoveelste maal motorgeronk waar wordt genomen door de bemanning van de uitkijkpost van de Luchtbeschermingsdienst Vlaardingen. De zoeklichten gaan aan in zuidoostelijke, zuidelijke en noordoostelijke richting. Er wordt geschoten. Er gaan nog meer zoeklichten aan. Een Britse bommenwerper wordt in de bundels van licht gevangen. De piloot van het toestel probeert de duisternis in te vluchten, maar dit mislukt. Boven de stad wordt het vliegtuig geraakt. Om zeven minuten over twaalf stort het toestel neer richting Delft.

Duitse oorlogsgraven op†Crooswijk
 • Artikel door Maurice Laarman
 • Geplaatst op 27 april 2019

Duitse oorlogsgraven op†Crooswijk

De Rotterdamse bevolking zal het in hun verwoeste stad met enig leedvermaak hebben gadegeslagen; het almaar†uitdijend†vak E-CC met Duitse gesneuvelden op begraafplaats Crooswijk. Toen in mei 1945 het wapengekletter was verstomd, bleek dat er 19 Duitse civiele zeelieden en 897 militairen begraven lagen. Zij waren niet de enige soldaten, die een rustplaats hadden gevonden in†Crooswijk† Nog steeds zijn er 127 Nederlandse Oorlogsgraven, 11 Poolse en 124 van het Gemenebest. 18 Amerikanen zijn overgebracht naar Margraten. In dit artikel wil ik echter specifiek ingaan op de Duitse graven. †

Lotgevallen van de bemanning van de HMS Cayton Wyke
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 23 oktober 2011

Lotgevallen van de bemanning van de HMS Cayton Wyke

De rooms-katholieke begraafplaats aan de Kloosterweg in Brielle biedt plaats aan een eenzaam oorlogsgraf van het Gemenebest. Het gaat om het graf van Seaman John Thomas Cook DSM van de Royal Naval Reserve (Patrol Service). Als gevolg van de onduidelijke gegevens van de Commonwealth War Graves Commision is het graf lastig te vinden. Ook de weduwe en kinderen van Seaman Cook wisten lange tijd niet waar hun vader begraven was. Hun echtgenoot en vader die was omgekomen toen zijn schip, de HMS Cayton Wyke, tot zinken werd gebracht voor de kust van Kent.

Neergestorte Wellington van Lierop
 • Artikel door Jeroen Koppes
 • Geplaatst op 28 mei 2005

Neergestorte Wellington van Lierop

12 augustus 1942 03:30 uur, een brandende bommenwerper scheert langs de woning van de familie Van Heugten in Lierop. Het vliegtuig stort even verderop in een dennenbosje neer. 44 jaar later, op 20 september 1986, in de buurt van het bosje aan de Vaarsehoefseweg, wordt een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de 5 omgekomen bemanningsleden.

Onrust boven Den Bommel
 • Artikel door Dennis Notenboom
 • Geplaatst op 18 september 2007

Onrust boven Den Bommel

Het is omstreeks half elf als op 30 juli 1943 een groot aantal vliegtuigen over het dorp Den Bommel raast. De oorlog was in volle gang en dit schouwspel was haast dagelijks te bezichtigen. Het hoofd van de Luchtbeschermingsdienst, dhr. Lokker, zag plots een vliegtuig met grote snelheid laag overkomen. Hij kon echter niet vaststellen of dit vliegtuig neerstortte dan wel weer opsteeg, omdat het uit het gezichtsveld verdween. Enige tijd later, toen de vliegtuigen al weer verdwenen waren, deelde de gemeentebode, dhr. Jacobus Hameete, hem mede, dat volgens meerdere ooggetuigen een voorwerp uit het vliegtuig gevallen was, dat op een stuk akker van de gemeente was neergekomen.

Slachtoffers en getuigen van de beschieting van trein 1504 bij Hattemerbroek, 20 juni 1944
 • Artikel door Ludmilla van Santen
 • Geplaatst op 18 november 2020

Slachtoffers en getuigen van de beschieting van trein 1504 bij Hattemerbroek, 20 juni 1944

Op de ochtend 20 juni 1944 werden in de regio van Hattemerbroek zeven treinen beschoten, waarvan zes binnen het uur. Vertrokken uit Groningen, passeerde trein 1504 om 10.20 uur station Hattemerbroek, waarna deze door drie Britse vliegtuigen Ė herhaaldelijk Ė onder vuur werd genomen.

Slag om Achouffe, 13-15 januari 1945
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 11 maart 2016

Slag om Achouffe, 13-15 januari 1945

Op 16 december 1944 lanceerden de Duitsers een laatste grootschalig offensief tegen de geallieerde troepen in de Ardennen. Deze campagne is algemeen bekend als het Ardennenoffensief. Het doel was om de geallieerde legers te splitsen en de havenstad Antwerpen te veroveren. Van 16 tot 20 december rukten de Duitsers op in de richting van Stavelot, Sankt-Vith, Houffalize en Bastogne. De geallieerden wisten de opmars echter tot stilstand te brengen. Op 16 januari maakten eenheden van de 2nd en de 11th Armored Divisions contact in Houffalize. Het Duitse offensief was nu ten einde en de evacuatie van het gebied was begonnen. Een van de evacuatieroutes liep door het dorpje Achouffe, tegenwoordig bekend vanwege de aanwezigheid van een brouwerij.